Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NUTRIS.fest
  • 09.06.2022. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Novi Senkovac

Od svinjogojske farme do prve tvornice izolata proteina u Europi

Najsuvremenija tvornica za preradu boba i krumpira, NUTRIS.tech™ opremljena inovativnom zelenom tehnologijom dosad je integrirala 252 OPG-a na principima kružnog gospodarstva

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.143
  • 172
  • 1

Bob je jednogodišnja biljka razgranata korijena i nekada je bila česta na našim poljima. S vremenom je gotovo nestala da bi, zahvaljujući tvrtki NutriS Farm d.o.o. danas pratili proizvodnju te kulture u Slavoniji, Baranji, Srijemu te u drugim dijelovima Hrvatske..

U Novom Senkovcu smo se družili s mnogim kooperantima koji ga siju u slatinskom kraju. Samo dan prije sad već drugog NUTRIS.festa, na području Vrbanje na istoku zemlje, također smo sreli ratare koji su nam ispričali da u kooperaciji s ovom tvrtkom proizvode bob na svojim njivama. Za razliku od prvih naših posjeta ovoj tvrtki, ovoga puta smo došli u tvornicu. Zvonimir Sedlić, predsjednik Uprave, dočekao je goste vidno zadovoljan proizvedenim količinama i ostvarenim prihodima na poljima, ali i u preradbenim kapacitetima. 

"Svjedoci smo velikih i brzih promjena. Sjećam se kad sam prije pet godina prvi put ovdje stupio pred vas. Bila je to jedna propala farma svinja. I evo, ovdje smo u proteklom razdoblju izgradili prvu tvornicu izolata proteina iz boba u Europi koja koristi najsuvremeniju tehnologiju", naglasio je. 

Važni nutrijenti u prehrani 

Mnogi se, kaže, pitaju i nije im do kraja jasno što ovdje rade i proizvode. "Proizvodimo hranu. Hranu iz sjemena kojeg smo prošle godine zajedno posijali. Iz njega dobivamo važne nutrijente, a to su protein, škrob i vlakna. One koji odgovaraju na vrlo važna pitanja u prehrani", opisao je i rekao da se mora zahvaliti svima na povjerenju te bi htio naglasiti koliko je njihov trud i rad važan u tom lancu. Zahvalio se i svom timu koji je, kaže, odradio lavovski posao. Njihova je uloga bila odlučna i presudna u povratku nove, ali stare kulture na ovim područjima. "Mato, Ivica, Denis, Andreja su ekipa koja vodi ovaj projekt", pohvalio je. 

Impozantna tvornica u Novom Senkovcu 

Voditelj razvoja poslovanja Mato Mrkalj, dodao je da vjeruje da će ovaj tim dogodine biti dvostruko veći, a da je ključ uspjeha u poslovnom odnosu i da sve strane budu zadovoljne.

"Da budemo u ravnoteži, da zaradite i vi i mi te da na kraju krajeva naša tvornica ima što prerađivati", istaknuo je Mrkalj i u brojkama opisao što je to što je NutriS Farm napravio u proteklih godinu dana. 

Još 2020. godine imali su 30 hektara boba. Bila je to površina na kojoj su pokušavali naučiti što je to što žele proizvoditi. Već godinu dana poslije imali su ugovor o proizvodnji na 300 hektara. "Tu smo već imali jedan tim farmera koji su se odlučili baviti proizvodnjom i pratiti novu tvornicu", dodao je i otkrio da su prošle godine uspjeli doći do 2.000 hektara posijanih ovom kulturom. To znači, kaže, da su imali oko 400 tona sirovog boba, a dogovorili proizvodnju sa 252 gospodarstva.

Otvorena prva europska hibridna tvornica za proizvodnju proteinskih izolata boba

Istaknuo je i da su uspjeli izračunati tko je taj koji je imao najbolje prinose, a uz to i nagraditi dvije osobe za doprinos u širenju proizvodnje ove kulture koja sadrži puno vitamina B-skupine, fosfora i željeza.

Prije svega, tu je OPG Miluške Besek koja je s njima od početka i imala je u prvoj godini 4,3 hektara pod bobom. Godinu dana kasnije 7,8 hektara da bi ove godine ovu mahunarku imala na 16,5 hektara. 

Nagradu je primio i Dražen Stojaković koji za ovu tvrtku proizvodi bob i krumpir, a koji je u 2020. godini imao oko četiri hektara oranica pod bobom, a iduće 6,9 hektara. Ove godine sijan je na OPG Stojković na 16,8 hektara, a krumpir na 10,3 hektara.

Nezahtjevna kultura 

Na ovoj manifestaciji nagradu za najbolji prinos je dobio Siniša Hrgović koji je, također, od početka u ovoj priči s bobom. On je imao prinos od 4.060 kilograma po hektaru.

Siniša Hrgović je okupljene odveo i na svoja polja gdje su pokusi svih ozimih i jarih sorti gdje je uz pomoć tima NutriS farma, te posebice Andreje Žeravica, glavne tehnologinje odgovarao na pitanja okupljenih poljoprivrednika.

Brojni poljoprivrednici odlučili su se za ovu kulturu 

Istaknuli su da do početka cvatnje biljka ima skromne zahtjeve za vodom, ali je nakon cvatnje dobra opskrba bitna za prinos mahuna i zrna. Bob ima dubok korijen i može se koristiti vlagom iz dubljih slojeva, no u svakom slučaju dobro su došle posljednje kiše. Inače su za njega najprikladnija srednje teška tla, dobre propusnosti za vodu i kapaciteta za zrak, uz pH 7-8. Otporniji je na zaslanjenost od graška i graha. Na istu površinu ne treba ga sijati najmanje 3 godine. On je dobra pretkultura za ljetno i jesensko povrće jer nakon berbe mahuna rano napušta tlo, a ostavlja veliku organsku masu, koja se zaorana brzo razgradi.

Na obilasku polja poljoprivrednici su i saznali da bob spada u porodicu leguminoza kao što su soja i stočni grašak, pa se, kao i oni, sije žitnim sijačicama, tako da za njegov uzgoj nije potrebna nikakva posebna mehanizacija. Proizvodnju olakšava i to što NutriS Farm svojim kooperantima osigurava sjeme, te prati njihovu proizvodnju uz savjetodavnu podršku.

Stanje jarog i ozimog boba 

Sve su sorte, čuli smo, zapravo introducirane u naše krajeve. Tamo gdje se inače sije puno su niže temperature, a ima i više vlage. U takvim je uvjetima, različitim od naših, genetski potencijal 4,5 t/ha. Hrgović ističe da je realno da ostvarimo prinos od 70 posto potencijala. 

Jari bob je sijan krajem veljače, a pretkultura je bila kukuruz šećerac. U jesenskoj, osnovnoj gnojidbi je zaorano 300 kg MAP i KCI, kao i 80 kg uree. NPK 15:15:15, a u proljetnoj, predsjetvenoj, još 200 kg. Odrađene su zaštite protiv širokolisnih i uskolisnih korova herbicidom Corum tvrtke BASF u kombinaciji s basagranom 01.04., a 25 dana poslije samo s Corumom.

"Ta je formulacija stvorena za soju i potpuno se jednako koristi i za bob", kaže Hrgović i dodaje kako je zbog lisnih uši usjev preventivno tretiran insekticidom Karate zeon 14.05., a istog dana s Folicurom je odrađena i zaštita od bolesti. Bilo je potrebno i navodnjavanje s 25 litara po četvornom metru prije desetak dana. Birgit, Stela, GL Lucia, Fanfare su neke od sorti u pokusu.

Ozimi je posijan 9. studenog prošle godine, a pretkultura je bila kukuruz. Osnovna gnojidba odrađena je s MAP 150 kilograma po hektaru plus KCI s također 150 kilograma na istu površinu i 80 kg uree po hektaru. Corum+Basagran je korišten za zaštitu od korova 1. travnja, a dvadeset dana poslije još samo Corum.

Bob se vratio na naša polja u velikom stilu 

Zaštita od bolesti i štetnika, odnosno lisnih ušiju, obavljena je s istim sredstvima, količinama i u isto vrijeme kad i jari, a 21. svibnja također je obavljeno navodnjavanje s 25 litara po četvornom metru.

Nebraska, GL Arabella, Irena, Prothabat, Wizard su sorte u pokusu koje smo pregledali na oranici. Nesumnjivo, ova proizvodnja samo će rasti. 


Povezana biljna vrsta

Bob

Bob

Sinonim: - | Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bob Prerada boba Zvonimir Sedlić Siniša Hrgović Mato Mrkalj Tvornica Proizvodnja boba NutriS.fest


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/