Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NUTRIS grupa
  • 27.04.2022. 10:00
  • Virovitičko-podravska, Novi Senkovac

Otvorena prva europska hibridna tvornica za proizvodnju proteinskih izolata boba

Cilj je NUTRIS grupe do 2025. doseći kapacitet proizvodnje od 70.000 tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju, ostvariti suradnju s više od tisuću OPG-ova i otvoriti još stotinjak novih radnih mjesta.

Foto: G. Gazdek/NUTRIS
  • 1.749
  • 228
  • 0

U slatinskom prigradskom naselju Novi Senkovac NUTRIS grupa je svečano otvorila prvu europsku hibridnu tvornicu za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla preradom boba i krumpira. Investicija je vrijedna 220 milijuna kuna i jedna je od najvećih u Virovitičko-podravskoj županiji. Realizirana je u partnerstvu s danskom tvrtkom Sicca Dania, jednom od vodećih u području inženjerskih rješenja za prehrambenu industriju.

Tvornica primjenjuje revolucionarnu tehnologiju koju je Sveučilište u Kopenhagenu razvijalo više od deset godina, a Sicca Dania i NUTRIS.tech™ intenzivno testirali, dodatno usavršili i dokazali primjenu u industrijskom okruženju. Riječ je o prvoj fazi većeg investicijskog ciklusa koji uključuje proširenje postojećeg pogona do 2025. te izgradnju inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka™ do 2030. godine.

"Ponosan sam što smo u NUTRIS grupi prvi implementirali revolucionarni proces ekstrakcije biljnih sastojaka iz boba kao jednog od najboljih izvora proteina i upravo u Hrvatskoj, izgradili prvu europsku hibridnu tvornicu. U njoj će se najsuvremenijom tehnologijom proizvoditi visokokvalitetni sastojci biljnog porijekla s naglaskom na proteine“, istaknuo je Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave ove grupe.

Ovom investicijom, Hrvatsku su pozicionirali kao jednu od prvih zemalja koje ulažu u industriju hrane na biljnoj bazi, jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu. Tvornica ima šezdesetak zaposlenih i 250 kooperanata. "Suradnjom s domaćim poljoprivrednicima doprinosimo revitalizaciji hrvatske poljoprivrede, a ponosni smo i na održivost procesa proizvodnje koji se temelji na principima kružne ekonomije“, dodao je Sedlić.

Princip kružne ekonomije 

U poslovanju se vode principom kružne ekonomije s ciljem smanjenja otpada i povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije.

Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe

Električna energija koja se koristi dolazi iz 100 posto obnovljivih izvora, voda se filtrira i ponovno koristi, a nusproizvod koji ostaje nakon ekstrakcije proteina iz boba koristi se kao gnojivo za nova polja.

"Rast regionalnog gospodarstva je naš prioritet. Cilj nam je stvoriti butterfly efekt održivosti u cijelom globalnom gospodarstvu osnaživanjem lokalne industrije“, naglasio je predsjednik Uprave i dodao kako se nada da će  ovaj primjer motivirati i druge da održivo gospodare resursima i minimiziraju stvaranje otpada i onečišćenja.

Izolati proteina te škrob i vlakna iz boba i krumpira na tržište dolaze pod nazivom NutriSmart i superiorne su kvalitete, prilagođeni vegetarijancima i veganima, ne sadrže gluten ni alergene i imaju neutralan okus, a proizvode se od lokalnih sirovina s područja EU. Namijenjeni su prehrambenim industrijama na najbrže rastućim tržištima koji obuhvaćaju EU, Sjevernu Ameriku i Aziju.

Cilj je do 2025. doseći kapacitet proizvodnje od 70.000 tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju, ostvariti suradnju s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i otvoriti još stotinjak novih radnih mjesta. Očekuje se da će tržište proizvoda biljnog porijekla do 2025. doseći vrijednost od 77,8 milijardi dolara.

Predsjednik Uprave tvrtke SD Venture i predsjednik Nadzornog odbora NUTRIS-a Nicolai Winding Andresen u svom je govoru istakao zadovoljstvo povezivanjem Danske i Hrvatske kao dvije male zemlje velikog potencijala. "Održivi koncept projekta koji osigurava zelenu budućnost promijenit će svijet“, rekao je Andresen.

Otvorenje tvornice prvi je korak prema izgradnji agro – industrijskog NUTRIS.parka™ kako bi na jednoj lokaciji povezali sve procese, od primarne proizvodnje, istraživanja i razvoja do industrijske proizvodnje te društveno korisnih, edukativnih i sportskih sadržaja.

Tvornica ima šezdesetak zaposlenih i 250 kooperanata

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović naglasio je važnost tvornice za cijelu županiju. "Tvornica je izgrađena na nekadašnjoj svinjogojskoj farmi koja je nažalost propala, ali evo danas život piše nove, pozitivne priče. Ovo je jedina takva investicija u Hrvatskoj, ali i u Europi. S tim je veće zadovoljstvo i čast što se nalazi upravo u našoj županiji", rekao je dodajući da vjeruje da će s ovom tvornicom i cijela Hrvatska biti zabilježena velikim slovom na karti kada je riječ o proizvodnji biljnih proteina.

Poručio je i da mu je drago da su ostvarena zapošljavanja i da se na tome neće stati, kao i to što će velik broj poljoprivrednih gospodarstava biti uključeno u proizvodnju.

Projekt je od prvog dana podržavao Grad Slatina stalnim kontaktima s ulagačima i izgradnjom pristupne ceste vrijedne pola milijuna kuna. "Paralelno s tom radili smo na pripremi za budući projekt uređenja Parka Novi Senkovac koji planiramo provesti u suradnji sa slatinskom Udrugom HVIDR-a. Realizacijom ovoga projekta park će se idealno uklopiti prostor inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka“, rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić i dodao kako je ova suradnja jedan od pokazatelja da lokalna samouprava želi biti partner svima koji su slatinsko gradsko područje prepoznali ne samo kao prostor za pokretanje, već i širenje svojih dosadašnjih poslovnih aktivnosti.

Poticanje rasta površina pod leguminozama

Projekt je pohvalila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i izaslanica premijera Andreja Plenkovića čestitavši svima koji su sudjelovali u realizaciji iznimno moderne tvornice. "Još niste ni počeli, a već imate takve rezultate da u godinu dana površine pod bobom rastu šest puta", pohvalila je napore cijelog tima naglasivši kako će Ministarstvo barem skromno doprinositi tim inicijativama na način da će u okviru novog Strateškog plana imati posebne eko sheme koji će se odnositi na poticanje rasta površina pod leguminozama u odnosu na ukupne oranične površine.

Istakla je da Virovitičko-podravska nije slučajno odabrana jer je prepoznata kao županija u kojoj se razvijaju novi koncepti i pružaju prilike investitorima i malim poljoprivrednim gospodarstvima.  

"Visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije koja otvara nova radna mjesta i koriti sirovine lokalnih proizvođača u skladu je sa Strategijom poljoprivrede Republike Hrvatske do 2030. godine. To je ono o čemu govorimo: kružno gospodarstvo, smanjivanje otpada, visokovrijedne sirovine, prepoznavanje promjena prehrambenih navika ljudi, potrebe za promjenama u ishrani stoke, povezivanje u kratkim lancima s poljoprivrednim proizvođačima", rekla je ministrica.  

Rastu površine pod bobom (Foto: D. Rukovanjski)

Dodala je i kako je riječ o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira iz natječaja koji je nastao kao brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje Ministarstva za problem s kojima su se susreli hrvatski proizvođači krumpira uslijed zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama.


Fotoprilog


Tagovi

NUTRIS grupa Hibridna tvornica Prerada boba i krumpira Zvonimir Sedlić Nicolai Winding Andresen Igor Andrović Denis Ostrošić Marija Vučković


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]