Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 29.01.2009.

Od novca za šećernu repu još uvijek ništa

BARANJSKI POLJOPRIVREDNICI NEZADOVOLJNI DINAMIKOM ISPLATE

  • 695
  • 33
  • 0

Premda su baranjski poljoprivrednici dio novca za šećernu repu od osječke Šećerane trebali dobiti još prije Božića, krajem siječnja na njihove račune nije sjelo ništa. Štoviše, sukladno potpisanim ugovorima, ovih bi dana trebali 'inkasirati' drugu trećinu isplate (isplata posljednje trećine iznosa dogovorena je za kraj veljače), ali se pribojavaju da to neće biti tako.

- Ne znam što se događa. Novac nam ne isplaćuju, a rate kredita neumoljivo stižu na naplatu. Većina poljoprivrednika je kreditno zadužena, a banke ne zanima razlog kašnjenja s plaćanjem - kaže jedan od nezadovoljnih baranjskih poljoprivrednika koji je htio ostati anoniman. Već godinama, nastavlja, repu prodaje osječkoj Šećerani kojoj je, zbog blizine i poslijeratne tradicije, namjeravao ostati vjeran.

- Još jesenas sam sklopio novi ugovor s Osječanima, ali ako nastave s odugovlačenjem isplate, pokušat ću se prebaciti u Viroviticu, bez obzira na udaljenost - kaže, ističući kako ima informaciju da je tamošnja Šećerana isplatila 50 posto ukupnog duga, a isplata preostale polovine trebala bi krenuti ovih dana. Seljaci su, tvrdi, nezadovoljni bili i s rasporedom jesenskog vađenja i odvoza.
- Kasnili su po mjesec dana. Nitko me ne može uvjeriti da repa na prizmama ne kalira. Osobno sam se uvjerio da je dio repe popljesnivio - podvlači. Iz Šećerane, pak, stižu informacije kako su za sve krive neke banke. Više se, naime, ne mogu kreditno zadužiti na ime zaliha šećera, a ne mogu ga prodati toliko da podmire dugove kooperantima.

Osim neisplaćenog novca za predanu šećernu repu, dio baranjskih poljoprivrednika ima potraživanja i za neke druge poljoprivredne kulture. "Belju smo suncokret predali još u rujnu ili početkom listopada, a novca još uvijek nema", negoduju ratari.

Ivica GETTO

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.