Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos žitarica
  • 24.04.2017. 18:00

Očekujemo li visoke prinose ozimih žitarica?

Poljoprivredne proizvođače koji su dosta zakasnili sa sjetvom jako je teško savjetovati o provođenju potrebne agrotehnike, a na usjevima loše kondicije tretman protiv korova može dodatno oslabiti biljke.

Foto: PSS
  • 2.214
  • 126
  • 0

Dobri ekonomski efekti bilo koje grane poljoprivredne proizvodnje nezamislivi su bez ostvarivanja stabilnih prinosa dobre kvalitete. Na visinu prinosa utječe čitav niz faktora, no jedan od najvažnijih je provođenje pravovremene i adekvatne agrotehnike.

Za optimalni rast i razvoj svih uzgajanih vrsta u ratarskoj proizvodnji dosta je bitno vrijeme sjetve koju bi trebalo provesti u optimalnom roku.

Na području sjeverozapadne Hrvatske sjetva ozimih žitarica (pšenica, ječam itd.) u dosta slučajeva prošle jeseni obavljena je izvan optimalnih rokova za ove kulture (pšenica - optimalni rok za sjetvu 10.-25.10., ozimi ječam - optimalni rok za sjetvu 01.-10.10., osim hibridnog ječma koji se sije nešto ranije). Niske temperature, bez snijega u mjesecu siječnju uzrokovale su ovisno o kašnjenju sjetve različita oštećenja na ozimim žitaricama.

Sporiji razvoj kod kasne sjetve

Kasna sjetva (Foto: PSS)

Zbog vremenskih uvjeta tijekom zimskih mjeseci usjevi posijani mjesec dana poslije optimalnog roka sjetve do sada u rastu i razvoju nisu nadoknadili kašnjenje u sjetvi. Kasnu sjetva ozimih žitarica, biljke mogu nadoknaditi u godinama s blagim zimama no budući da je vremenske uvjete tijekom cijele vegetacijske sezone nemoguće predvidjeti, potrebno se pridržavati preporučenih rokova sjetve za određenu biljnu vrstu.

Na pšenicama posijanim krajem mjeseca studenog vidljiv je sporiji razvoj biljaka i mjestimično propadanje usjeva. Takve biljke još nisu u fazi busanja te imaju slabije razvijeni korijenov sustav male upojne moći za vodu i potrebna hraniva. Nasuprot tome, biljke posijane u optimalnim rokovima u fazi su busanja, razvijeniji korijenov sustav koji lakše usvaja hraniva i vodu, pa biljka normalno nastavlja s daljnjim rastom i razvojem.

Kasna sjetva mogla bi značiti i manju kvalitetu

Poljoprivredne proizvođače koji su dosta zakasnili sa sjetvom jako je teško savjetovati o provođenju potrebne agrotehnike (prihrane i zaštite usjeva od korova).

Korijen biljke koja nije počela busati (Foto: PSS)

Na takvim neishranjenim usjevima, loše kondicije tretman protiv korova dodatno oslabljuje biljke.

Na ovakvim usjevima poljoprivredni proizvođači ne mogu očekivati visoke prinose koji će biti ekonomski isplativi. Također, kod ozime pšenice koja se otkupljuje prema razredima kvalitete zasigurno se neće ostvariti prinosi zrna pšenice viših kvalitetnih razreda što znači ostvarivanje manje cijene.

Korijen biljke koja busa (Foto: PSS)

Autor: Suzana Pajić, Foto: Cody0819/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Pšenica Žitarice Sjetva Cijena Stanje Razvoj Agrotehnika PSS Prinos

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]