Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojnje i fertigacija
  • 30.04.2017. 14:30

Obratite pozornost na kvalitetu vode!

Za navodnjavanje i fertigaciju, optimalna vrijednost pH vode kreće se od 6 do 6,5. Ukoliko moramo koristiti tvrdu vodu, potrebno je neutralizirati bikarbonate s nekom od kiselina. Voda dobre kvalitete ima vrijednost elektroprovodljivosti od 0,5 do 0,8.

Foto: Dwayne Madden / Flickr
  • 1.641
  • 92
  • 0

Vodi se često ne posvećuje dovoljno pažnje, iako ona može biti ograničavajući faktor proizvodnje. Kada je reč o navodnjavanju, parametri kvalitete su: pH, EC, sadržaj CaO, MgO, HCO3, Cl i Na+.

Optimalne vrijednosti pH

Za navodnjavanje i fertigaciju, optimalna vrijednost pH vode kreće se od 6 do 6,5. Tvrda voda (pH iznad 7,2) mora se zakiseliti dušičnom, fosfornom ili sumpornom kiselinom. Kada je pH vode niska, ispod 5,5, radi se alkalizacija vode - hidroksidom ili natrij karbonatom. Za kontrolu pH vode koristi se pH-metar.

Oprez s otapanjem gnojiva!

Ukoliko se gnojivo otapa u alkalnim, odnosno tvrdim vodama, može doći do interakcije između pojedinih hraniva iz gnojiva sa kalijem i bikarbonatom iz vode. Tada nastaju netopive soli, a one se talože. Hraniva u sastavu tih soli postaju blokirana i nisu dostupna biljkama, a taloženje dovodi do začepljenja sistema.

Isto se događa i sa gnojivima sa sulfatima i fosfatima, koji grade netopive kalcij sulfate i kalcij fosfate, kada se otope u ovoj vodi.

Ukoliko moramo koristiti tvrdu vodu, potrebno je neutralizirati bikarbonate sa nekom od kiselina (H2SO4 ili H3PO4).

Provodljivost struje

Elektroprovodljivost je osobina vode da provodi struju, zahvaljujući otopljenim solima, odnosno ionima u njoj. Kada je u pitanju ishrana biljaka, ove vrijednosti ne bi trebale biti ni previše visoke, ni previše niske. Dodavanjem gnojiva, povećava se vrijednost.

Voda koja se ne preporučuje za navodnjavanje i fertigaciju ima vrijednost EC veću od 1,1. Ona srednje kvalitete ima EC od 0,8 do 1,1, a dobre kvalitete EC od 0,5 do 0,8.

Na visoke vrijednosti posebno su osjetljive mlade biljke. Kontorla se vrši EC-metrom.

Foto: Dwayne Madden / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.