Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 30.06.2020. 14:00
  • Vukovarsko-srijemska, Račinovci

Obitelj Ostrihon: Do vrhunskih prinosa primjenom prave agrotehnike i novih tehnologija

Otac Marko te sinovi Ivan i Davor već duže vrijeme imaju povjerenje u Pioneer hibride uljane repice i kukuruza te sorte soje. Kako se obitelj Ostrihon nosi s ovom godinom što se poljoprivrede u račinovačkom kraju tiče, saznajte u nastavku.

Foto: Obiteljska arhiva
  • 1.381
  • 158
  • 0

Obitelj Ostrihon iz Račinovaca, otac Marko te sinovi Davor i Ivan svrstali su se u vrhunske proizvođače uljane repice. Posljednjih godina u račinovačkom ataru siju Pioneerove hibride, a među njima su najzastupljeniji PT264, PT271, PT279CL.

Ovi ratari iz tog malog sela s 500-tinjak stanovnika, posijali su gotovo 50 hektara ove uljarice, a novina je od ove godine, kako je rekao Davor, da je sjeme tretirano inekticidom Lumiposa koji pripada tzv. Lumigen tehnologiji.

"Bitan je start, da nakon sjetve biljka iznikne što prije. Poslije skidanja repice važno je da se površina odmah poore i da se na vrijeme u rujnu posije. Mi ju sijemo na međuredni razmak od 50 cm što nam se pokazalo jako dobro jer su nam bolji prinosi. Bolje rečeno, bočno je grananje kvalitetnije i formira se više komušine. Za sjetvu koristimo kukuruznu sijačicu i svaka biljka nam nikne, a važno je reći da su posijane sve na istoj dubini i imaju na raspolaganju isto vlage. Pioneerove uljane repice, odnono sjeme, tretirano je insekticidom tako da štiti biljku u startu. No, u uzgoju problem pravi repičin sjajnik koji je i ove godine napao usjeve pa je bila važna pravovremena primjena insekticida", priča Davor koji je istaknuo da i pored činjenice da je u njihovu području bilo dosta leda, repica izgleda sasvim dobro, zahvaljujući i novim hibridima koji imaju bolju čvrstoću komuške i ne osipaju se kod čestih vremenskih promjena.

Tri hibrida uljane repice favoriti u obitelji Ostrihon

Hibrid koji zadnjih godina siju je PT264, a on spada u novu generaciju visokoproduktivnih te je izuzetne stabilnosti i prilagodljivosti u različitim uvjetima proizvodnje. "Visoke je tolerantnosti na bolesti, osobito Sclerotiniju, a zbog brzog porasta u jesen može se sijati u kasnijim rokovima. Karakterizira ga odlična tolerantnost na niske temperature te intenzivan porast u proljeće. PT264 cvate nešto kasnije dok je dozrijevanje ujednačeno s izuzetnom tolerantnosti na osipanje zrna", ističu iz Pioneera.

Drugi je hibrid PT271 za koji napominju da se odlikuje značajnim iskorakom po pitanju prinosa i agronomskih karakteristika u odnsu na stari sortiment i pokazuje odličnu stabilnost u različitim uvjetima uzgoja. Visoke je tolerantnosti na bolesti, osobito Phomu te dobro podnosi niske temperature tijekom zime, a vegetativni porast kreće vrlo intenzivno u proljeće. Grananje je vrlo dobro, a posebno u slučaju prorijeđenog skolopa.

ef
Obitelj Ostrihon posjeduje širok raspon poljoprivredne mehanizacije koja im omogućava kvalitetniji rad (foto: Damir Rukovanjski)

Skreću pažnju i na PT279CL koji je najnoviji predstavnik Clearfield hibrida uljane repice u sortimentu tvrtke Pioneer. Odlikuje ga visoki potencijal i stabilnost prinosa te visok udio ulja, čak 48,5 posto. Kako kažu iz ove tvrtke, PT279CL ima ubrzani porast u jesen, a odličan je izbor za kasnije rokove sjetve, posebice ako se kasni s agrotehničkim rokovima ili za tla gdje je poželjan brz početni razvoj. Vrlo dobro podnosi niske temperature tijekom zime te je visoke tolerantnosti na najznačajnije bolesti dok sama tehnologija Clearfield omogućava odličnu kontrolu i fleksibilnost u zaštiti od korova.

Pored uljane repice siju kukuruz, soju i pšenicu. Cijela obitelj u ovom selu koje se nalazi na krajnjem istoku Hrvatske živi od zajedničkog rada i isključivo od poljoprivrede. Unuci djeda Marka i bake Verice dodatna su snaga. Treba podsjetiti da su se uspješno oporavili i nakon što je selo, kao i njihove kuće, bili potpuno potopljeni u poplavi prije nekoliko godina.

Posijali i 40-ak hektara kukuruza

Ove godine posijali su na vrijeme i 40-ak hektara kukuruza. Od kukuruza zastupljeni su isključivo hibridi Pioneera-a. Osim prinosa kao glavne karakteristike Ostrihoni napominju kako je kvaliteta sjemena također vrlo važan faktor kod odabira sjemenske kuće. Naime svi Pioneer hibridi od ove godine su tertirani biostimulatorom rasta LumibioKelta što se pokazalo vrlo bitnim u početnom razvoju biljaka.

fd
Sijali su Pioneerove hibride P0725, P0217, P9757 i P9978

"Ova godina je bila specifična i dosta problematična", kaže Davor te nastavlja: "Trebala je izuzetno kvalitetna obrada zemljišta te obavezno obaviti zimsko zaoravanje gnojiva. Potom je još prije sjetve obavljena plitka priprema tla. Sijemo sve od grupe 300 do grupe 500. Prevladavaju hibridi P0725, P0217, P9757 P9978."

Hibrid P0217 je namijenjen za proizvodnju zrna na područjima s manje oborina, dok je P0725 pak odličan za spremanje kvalitetne silaže, a stabljika mu je izuzetno visoka s izraženim "stay green" efektom. Iz FAO grupe 380 sijali su P9757 čija je stabljika viša, zrno je u tipu zubana, duboko nasađeno na klipu i ima odličan rani porast pa je pogodan za ranije rokove sjetve i teža tla. U FAO grupi 400 im je P9978 visoko prinosni hibrid s također izraženim "stay green" efektom, čije zrno je kvalitetno i zdravo, ističu.

Vjerni i Pioneerovim sortama soje

Vjerni su Cortevi i Pioneeru kada je u pitanju i soja, gdje su im se najbolje pokazale sorte P21T45, PR91M10 i PR92M22.

fdc
Odabiru sorte soje koje su visoke otpornosti na polijeganje i oboljenja

Prva od njih se pokazala kao sorta s odličnom tolerantnosti na polijeganje. Preporučeni sklop je 500-550 000 biljaka po hektaru, a sadrži visoki udio proteina. PR91M10 je također rana sorta i ima visok sadržaj bjelančevina, ali i visoku tolerantnost na bolesti. Ona s visokim i stabilnim prinosima je i PR92M22, no kod nje je cvatnja pet dana kasnije u odnosu na PR91M10, a preporučeni sklop 500-600 000 biljaka po hektaru, a osim što je pogodna za područja gdje je soja tradicionalna kultúra, ima i odličan rani porast.


Fotoprilog


Tagovi

Corteva Pioneer Račinovci Obitelj Ostrihon Hibridi kukuruza Hibridi uljane repice Hibridi soje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar