Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 17.03.2014. 14:30
  • Karlovačka

Obavite zaštitu ozimih žitarica od korova

Obaviještavaju se proizvođači ozimih žitarica neka izvrše zaštitu protiv korova

  • 141
  • 9
  • 0

Zbog tople zime s malom količine snijega i toplog proljeća usjevi ozimih žitarica brzo rastu i u fazi su busanja. Period bez kiše zadnjih 15-tak dana omogućava ulazak strojeva u polje i mogućnost suzbijanja korova. U usjevima prevladavaju širokolisni korovi (mrtva kopriva, mišjakinja, poljska potočnica, kamilica..), dok su uskolisni manje zastupljeni. Žitarice su najosjetljivije na korove do kraja busanja. Ovisno o sastavu korovne flore treba odabrati herbicid za suzbijanje i provesti zaštitu usjeva.

Širokolisne korove u ozimoj pšenici i ječmu do početka vlatanja suzbijaju herbicidi: Dikopur, Dikopin, DMA 6, Deherban extra, Dicopur E, Esteron extra 600 EC; Deherban M (strne žitarice); *Deherban fluid, *Astic, *Optica (pšenica, ječam, zob, raž), * Duplosan -KV, Duplosan DP, *Basagran DP-P (ozime žitarice). Pripravcima označenim sa * dopuštena je prodaja i uporaba zaliha do 1.1.2015.

Jednogodišnje i višegodišnje širokolisne korove u ozimoj pšenici, ječmu, zobi, raži i pšenoraži suzbijaju herbicidi: Starane 250 EC, Comet 250 EC, Pluss EC, Tomigan 250, Fluxyr 200 EC, Patrol 200, Starline. Herbicide *Grandus (pšenica), Granstar 75 DF (pšenoraž, raž), Nuance (pšenica, ječam, zob, raž) preporučuje se kombinirati sa pripravkom Starane 250 EC u dozi od 0,3 do 0,5 l/ha. Radi proširenja spektra djelovanja na Galium aparine, Veronicu sp. i druge korove. Primijeniti uz dodatak okvašivača (*dopuštena prodaja i uporaba zaliha do 1.1.2015.).

Herbicidi Hussar OD (pšenica, ječam, raž, pšenoraž; BBCH 13-37), Sekator OD, *Sekator WG (pšenica, ječam - BBCH 13-32) suzbijaju širokolisne i uskolisne korove te neke višegodišnje (*dopuštena prodaja i uporaba zaliha do 1.1.2015.).

Širokolisne korove u ozimoj pšenici suzbijaju *Ally 60 PX WG (BBCH 13-32) i Accurate 200 WG (ječam, BBCH 12-39) (*dopuštena prodaja i uporaba zaliha do 1.5.2015.)

Širokolisne i neke višegodišnje širokolisne korove u ozimoj pšenici i ječmu suzbijaju Mustang SE i Lancelot 450 WG. Herbicide primijeniti prema preporukama proizvođača.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura za 2014. godinu. Primijeniti herbicide koji su dozvoljena za primjenu u integriranoj proizvodnji.

Potrebno je voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list ili dostaviti u tvrtku CIAK, na adresu Andrije Hebranga 5, Vojnić.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ozime žitarice Pšenica Raž Zob Ječam SZB Korovi Širokolisni Uskolisni CIAK


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner