• Petrokemija
  • 15.05.2020. 10:40

Obavite dušičnu prihranu okopavina do zatvaranja redova - u tlo ili folijarno

U prihrani okopavina unosi se dušik kao glavni element, radi poticanja rasta i razvoja nadzemne biomase i povećanja prinosa usjeva

Foto: JumpStory
  • 2.726
  • 240
  • 0

Okopavine imaju velike potrebe za hranivima koje se dodaju od osnove gnojidbe do prihrane jer stvaraju veliku vegetativnu masu i bogati prinos. U prihrani proljetnih ratarskih kultura kao što su kukuruz, suncokret, šećerna repa, soja i krumpir unosi se dušik kao glavni element u ishrani bilja radi poticanja rasta i razvoja nadzemne biomase i povećanja prinosa usjeva.

"Ove poljoprivredne kulture za stvaranje organske tvari po jedinici proizvodne površine usvajaju veću količinu hraniva, a potrebe za dušikom (N) u vegetaciji okopavina su: 180-210 kg N/ha za kukuruz i krumpir, 140-170 kg N/ha za šećernu repu i suncokret i 110-135 kg N/ha za soju. Prihrana dušičnim gnojivima uglavnom se obavlja u tlo, ali se može obaviti i folijarno, odnosno preko lista", savjetuju stručnjaci iz Petrokemije.

Prihranu u tlo obavite s međurednom kultuvacijom

Prihrana okopavina u tlo obavlja se zajedno s međurednom kultivacijom, kojom se razbija pokorica kako bi biljka dobila dovoljno vlage i hraniva iz tla u početnim fazama rasta i razvoja. Obavlja se u jedan ili dva obroka od razvijenog trećeg lista pa sve do zatvaranja redova. Koji oblik i koju količinu dušika unijeti u prihrani ovih kultura ovisi o:

  • potrebi biljke za dušikom
  • stadiju razvoja biljke
  • količini oborina u vegetaciji
  • zalihama dušika u tlu (Nmin metoda) te dodanom dušiku u prethodnim gnojidbama. 
vd
Zajedno s folijarnom prihranom može obaviti zaštita od bolesti i štetnika u usjevu

"U prihrani okopavina mogu se primijeniti sva dušična gnojiva, ali u početnoj fazi rasta biljaka najbolje je primijeniti lako usvojivi nitratni oblik dušika koji je sastavni dio proizvoda Petrokemije, KAN N (MgO) 27 (4,8) ili ASN (26 N + 15 S). U dušičnoj prihrani zajedno s međurednom kultivacijom okopavina tijekom vegetacije može se primijeniti KAN ili ASN u količini 200-250 kg/ha ili UREA N 46 u količini 100-150 kg/ha ili na karbonatnim tlima PETROKEMIJas (20N + 24S) u količini 250-300 kg/ha", preporučuju iz ove tvrtke.

Kada obaviti folijarnu prihranu?

Dodaju da se prihrana okopavina obavlja folijarno, kada je biljkama najpotrebnija jer se ravnomjerno troši voda, brzo se usvajaju i bolje iskorištavaju unesena hraniva, odnosno biljci su odmah dostupna. Ovaj način ima svoje prednosti jer povoljno utječe na rast i razvoj lisne površine te se ujedno može obaviti zaštita od bolesti i štetnika u usjevu.

U prihrani preko lista, savjetuju upotrebu dušičnih gnojiva kao što su UREA N 46 ili UAN N 30 u koncentraciji od 1% do 5% ujutro ili predvečer. Napominju da je otopinu UREE za folijarnu primjenu potrebno pripremiti jedan dan ranije kako bi postigla temperaturu okoline, a kako ne bi došlo do oštećenja biljaka.

Besplatni broj telefona za savjete je 0800 647 647, a za više informacija o dušičnoj prihrani okopavina, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Okopavine Prihrana Dušik Urea Petrokemijas ASN KAN UAN Prihrana kukuruza


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Snimanje i uživanje u poljima ječma, žetva počinje.