Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 29.04.2014. 13:00
  • Sisačko-moslavačka

Obavijest ratarima o zaštiti pšenice!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 68
  • 4
  • 0

Obavještavamo poljoprivrednike da u fenofazi klasanja i cvatnje pšenice dolazi do zaraze klasa koju uzrokuju gljivice iz roda Fusarium (palež klasa). Razvoju bolesti pogoduje kišovito vrijeme tijekom cvatnje, a kao posljedica zaraze javlja se smanjenje količine i kvalitete uroda.

Budući da već danima traje nestabilno i promjenjivo vrijeme preporučamo provesti tretiranje jednim od slijedećih fungicida: Amistar Extra, Duett ultra, Controlan, Caramba, Folicur EW 250, Prosaro 250 EC...

Navedeni preparati ujedno djeluju i na ostale bolesti pšenice, kao što su: smeđa pjegavost pljevica (Septoria nodorum), pepelnica (Blumeria graminis), hrđe (Puccinia spp.).

Ujedno obavještavamo da je u pojedinim usjevima primijećeno prisustvo ličinki crvenog žitnog balca - "leme" (Oulema melanopus), najvažnijeg štetnika strnih žitarica. Kao kritičan broj uzima se prisustvo 1-2 ličinke po zastavici. Ličinke su žute boje, prekrivene sluzi koja od izmeta pocrni, a od sluzi im se tijelo ne vidi pa ih se često zamjenjuje pužićima. Najviše štete nanose oštećivanjem (izgrizanjem) vršnog lista - zastavice, o kojem ovisi nalijevanje zrna.

U slučaju potrebe, primijeniti se mogu slijedeći insekticidi: Fastac 10 EC, Direkt, Decis 2,5 EC, Decide, Karate zeon, Karis, Kaiso, Lambda 5 EC, Lamdex 5 EC, Vantex, Rely 40, Biscaya, Proteus 110 OD i dr.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS). Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.
E-mail: Mirta.Krizanic.Bozuric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.