Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 25.04.2014. 18:00
  • Koprivničko-križevačka

Obavijest proizvođačima strnih žitarica

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 82
  • 4
  • 0

Vrlo topla zima pogodovala je ranoj pojavi bolesti na ozimim žitaricama pa smo na ječmu već u siječnju nalazili zarazu mrežastom pjegavosti (Pyrenophora terres) i sivom pjegavosti (Rynchosporium secalis). Velika količina oborina tijekom veljače i dugotrajno zadržavanje vlage na parcelama omogućili su daljnji snažan razvoj bolesti žitarica. Na pšenici se, osim ranije zaraze pjegavostima lista, krajem ožujka i početkom travnja pojavila i žitna hrđa, a česte oborine tijekom travnja omogućile su njen daljnji razvoj.

Nastavi li se nestabilno vrijeme i krajem travnja te tijekom svibnja, biti će omogućen daljnji razvoj navedenih bolesti žitarica te pojava paleži klasa pšenice. Zbog toga preporučamo u fazi klasanja i početku cvatnje ječma i pšenice obaviti zaštitu od bolesti dozvoljenim fungicidima kao što su Prosaro 250 EC, Porto, Oryx, Amistar 250 SC, Amistar Extra 280 SC, Artea 330 EC, Imact, Superpact, Falcon EC 460, Duett Ultra, Folicur EW 250, Controlan i slični.

Na strnim žitaricama potrebno je pratiti pojavu ličinki crvenog žitnog balca - leme (Oulema melanopus). Lema najradije napada zob, no štetu čini i ječmu i pšenici. Ličinke leme se hrane izgrizanjem uskih pruga u lišću, a najveću štetu nanose oštećivanjem zastavice (prvi list ispod klasa).

Suzbijanje ličinki leme obavlja se kada je barem 10-15% ličinki izašlo iz jaja, a kritičan broj za tretiranje iznosi 2 ličinke leme po zastavici za očekivani prinos manji od 5 t/ha, odnosno 1-1,5 ličinki po zastavici za očekivani prinos 5-6 t/ha. Ako je očekivani prinos veći od 6 t/ha kritično je već 0,5-1 ličinka po zastavici. Za suzbijanje se mogu koristiti insekticidi Reldan, Lino, Rely 40, Biscaya, Poleci, Proteus 110 OD, Vantex, Fastac, Direkt, Karate Zeon, Decis, Rotor i sl.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]