Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 10.07.2014. 14:30
  • Međimurska

Obavijest proizvođačima soje

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 63
  • 3
  • 0

Uvođenjem integrirane proizvodnje pri uzgoju ratarskih kultura, veći dio poljoprivrednika prijavljen u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji iz Međimurske županije, na svojim je oranicama zadnjih godina započeo proizvodnju soje. Osim suzbijanja neželjenih biljaka (korova), važniji zdravstveni problemi pri uzgoju soje je pojava plamenjače (Peronospora manshurica) i koprivine grinje (Tetranychus urticae).

Budući da posljednjih 16 dana bilježimo iznadprosječno kišovito i toplo vremensko razdoblje sa dugotrajnim zadržavanjem vlage u biljnim organima (posebice na lokalitetima u središnjem dijelu županije - vidi Tablicu 1.), posljednjih 5-6 dana pronalazimo prve znakove plamenjače soje. Zdravstvenim pregledom usjeva soje dana 8. srpnja o.g., na lokalitetima uz rijeku Muru (Mursko Središće) intenzitet pojave plamenjače je bio značajno jači nego u središnjem dijelu Međimurja, u okolici Čakovca (lokalitet Šenkovec).

Tablica 1. Količina oborina i zadržavanje vlage na biljnim organima na nekim lokalitetima u Međimurju od početka lipnja do kraja prve dekade mjeseca srpnja o.g.:

Lokalitet *lipanj 2014. 1.-9. srpnja 2014.
Oborine (mm) Vlaženje (min) Oborine (mm) Vlaženje (min)
Novakovec 92,2 10.205 18,4 2.145
Belica 128,2 9.580 40,2 2.510
Orehovica 123,6 6.275 30,0 4.040

*najveći dio oborina u mjesecu lipnju o.g. zabilježili smo u danima nakon 24.6. 2014.

Plamenjača soje (Peronospora manshurica) se sjemenom raširila diljem svijeta, a u našoj je zemlji opisana od 1983. godine i od tada se javlja gotovo redovito svake sezone ali u različitom intenzitetu. Vremenske prilike i osjetljivost sorata soje značajno utječu na pojavu ove bolesti, a štete se očituju u zbog ranije defolijacije, slabije kvalitete sjemena i gubitak uroda 8-12 posto. Vrlo visoka vlažnost zraka, učestalo noćno vlaženje usjeva (rose, vlaženje od kiše) uz temperature zraka između 15° i 25°C optimalni su uvijeti su za razvoj plamenjače soje.

Plamenjača se uvijek javlja na mladim ili vršnim listovima soje u obliku svjetlo-žutih pjega vidljivih s gornje strane lišća, promjera približno 5 mm. S vremenom se pjege povećavaju i poprimaju nepravilne, zvjezdolike oblike. Naknadno, tkivo unutar pjega postaje tamno-smeđe boje. Na naličju takvih pjega, u povoljnim se uvjetima formiraju sivkasta prevlaka nespolnih organa uzročnika bolesti. U sjemenskim usjevima soje urod se ne može prihvatiti kao sjemenski materijal ako obavezne zdravstvene analize sjemena konstatiraju zarazu sa plamenjačom iznad 5 posto.

Ali, struka smatra da u merkantilnoj proizvodnji usjevi soje dobre kondicije imaju približno 30 posto više lisne mase koja joj treba za fotosintezu, pa kako zaraza od plamenjače ne prelazi taj "kritičan prag" u pravilu se plamenjača soje kemijski ne suzbija (izuzev u sjemenskoj proizvodnji)! U Republici Hrvatskoj dopuštenje za suzbijanje plamenjače soje ima samo pripravak Galben-M (1,5-2,5 kg/ha).

Puno veći zdravstveni problem i veće ekonomske štete od plamenjače soje pri merkantilnom uzgoju, može izazvati pojava i prekomjerno umnažanje običnog crvenog pauka ili koprivine grinje (Tetranychus urticae), ali navedeni štetnik za svoj razvoj zahtjeva nešto nižu relativnu vlažnost zraka i vrlo visoke temperature zraka (više od 30°C). Stoga, tek u narednom razdoblju s mogućom promjenom trenutnih vremenskih uvjeta proizvođačima preporučujemo nadalje provoditi redovite zdravstvene preglede usjeva soje.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]