Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 27.06.2014. 15:00
  • Požeško-slavonska

Obavijest proizvođačima soje

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 135
  • 7
  • 0

Upozoravamo poljoprivredne proizvođače na pojavnost plamenjače soje (Peronospora manshurica.) Plamenjača je bolest koja se javlja gotovo svake godine na područjima na kojima se uzgaja soja u većem ili majem intenzitetu.

Simptome bolesti vidimo najčešće na lišću, na licu lista u vidu žućkastih pjega koje su omeđene klorotičnim rubom. Pjege su razbacane po cijeloj plojci, dolazi do spajanja pjega, nekroze tkiva koje puca, tako da se može javiti i šupljikavost lisne plojke. Sa donje strane lista na mjestu pjega javljaju se sivkaste nakupine konidiofora i konidija.

Bolest se javlja početkom lipnja i širi se putem konidija na ostalo lišće putem vjetra. Optimalni uvjeti za razvoj bolesti su temperature 20 - 22 °C i vlažno vrijeme (u lipnju je palo od 60-80 l/m² kiše). Prvi simptomi bolesti plamenjače uočavaju se u oazama na parceli. Kemijske mjere suzbijanja provode se najčešće na sjemenskim usjevima, stoga savjetujemo pregled parcela na kojima se uzgaja soja, te ako se uoče velike oaze sa opisanim simptomima i procijeni da će se simptomi širiti, pristupi primjeni fungicida. Fungicidi koji se mogu primijeniti su Galben M i Baldo M. Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača! Poljoprivredni proizvođači izvršeno tretiranje evidentirajte u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Đurđica Kšenek, dipl. ing. agr.
e-mail:Djurdica.Ksenek@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner