Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 07.05.2014. 16:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavijest proizvođačima luka

Obavijest Savjetodavne službe za ratare

  • 76
  • 4
  • 0

Velike količine oborina koje su pale proteklih dana i porast temperatura stvorili su uvjete za mogućnost pojave i razvoja bolesti luka. Potrebno je obići usjeve i napraviti pregled te provesti tretiranja (čim to bude moguće , zbog vlažnosti tla), protiv plamenjače i bolesti koje uzrokuju trulež luka.

Ovakvo vrijeme idealno je za razvoj bolesti koje izazivaju gljivice roda:( Botrytis spp). i to na nadzemnim i podzemnim dijelovima luka te vrste (Sclerotinium spp). Uzročnici truleži luka se mogu pojaviti u bilo kojem razvojnom stadiju luka u polju ili skladištenju - od klijanja i nicanja, formiranja i rasta glavica, u tehnološkoj zriobi. Na terenu je primijećena dosta jaka pojava truleži osobito na češnjaku i jesenskom crvenom luku.

U zaštiti protiv nekih uzročnika truleži, dozvolu imaju pripravci : Daconil 720 SC** (češnjak i poriluk), Switch 62,5 WG, Signum, Folicur EW 250( češnjak).

** Sredstvu je ukinuta/istekla registracija, dopuštena je primjena i prodaja zaliha do 1.7.2014.

Jedna od najznačajnijih bolesti na luku je plamenjača ( Peronospora destructor) .Ova bolest se može pojaviti na češnjaku i poriluku .Bolest se razvija na temperaturama od 3,5-25 °C uz vlažnost zraka od 80% u trajanju od 6 sati.

Napada sve biljne organe no najčešće vidljivi simptomi su na lišću. U početku se javlja samo na djelovnima usjeva no u povoljnim uvjetima ima tendenciju brzog širenja.

Znakovi ove bolesti najlakše je uočiti u jutarnjim satima na starijem lišću jer se na njima za vlažnih noći formira “prevlaka” sivkastoljubičaste boje. Na mjestu zaraze napadnuti organi gube čvrstoću, lišće se prelomi i visi prema tlu, a dio iznad zaraženog tkiva se osuši.

Na tržištu postoji dosta pripravaka ( tablica 1) , koji su registrirani za suzbijanje ove bolesti. Bolest je najbolje suzbijati prije pojave simptoma ( preventivno) .Kod odabira sredstva vodi računa o razmacima prskanja prema uputama i ograničenja vezana uz karence .Ovim sredstvima potrebno je dodavati sredstva za povećanje prianjanja sredstva ( „ljepila“), radi bolje učinkovitosti.

Tablica 1.

Djelatna tvar Naziv preparata Napomena
Kontaktni djelovanje
Bakar BAKRENI ANTRACOL WP 63* BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP , BLAUVIT* BORDOŠKA JUHA * BORDOŠKA JUHA 20 WP* BORDOŠKA JUHA 20 WP - MANICA BORDOŠKA SUSPENZIJA 20 WP * BORDOŠKA SUSPENZIJA S-20 * CHAMPION CHAMPION FLOW SC CHAMPION WG 50 CUPROCAFFARO 50 WP CUPROLINE* PLAVI KAMEN * RAME CAFFARO 32 WP MODRA GALICA Ne za mladi luk
Bakar +Propineb BAKRENI ANTRACOL WP 63 *
Mankozeb DITHANE DG NEOTEC Češnjak,poriluk,kozjak
Fluazinam SHIRLAN 500 SC
Translaminarni i sistemični fungicidi
Dimetomorf + mankozeb ACROBAT MZ WG češnjak
Fosetil ALIETTE FLASH
Benalaksil + bakar BALDO C *
Benalaksil + mankozeb FANTIC M
Benalaksil + bakar GALBEN C
Azoksistrobin ORTIVA Poriluk i češnjak
Azoksistobin QUADRIS Kozjak i češnjak
Metalaksil-M i mankozeb RIDOMIL GOLD MZ PEPITE češnjak

*Krajnji rok za prodaju i upotrebu sredstava 01.01.2015. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP-a. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Autor: Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner