Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima
  • 05.05.2014. 15:20
  • Varaždinska

Obavijest proizvođačima luka!

Obavijest Savjetodavne službe za povrtlare

  • 53
  • 3
  • 0

Prije 24 dana upućena je preporuka proizvođačima luka dugog dana uzgajanog iz lučice, a zbog vrlo povoljnih uvjeta zabilježenih tijekom travnja upućujemo upozorenje zbog moguće epidemijske pojave plamenjače (Peronospora destructor) u usjevima luka kratkog i dugog dana.

Tablica 1. Zabilježeni vremenski uvjeti na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju tijekom mjeseca travnja 2014. godine:

Lokalitet

Oborine

Vlaženje lišće

Prosječna temperatura zraka

Vlažnost zraka

Trnovčak

82,6 mm

8.910 min

12,8°C

65,5 %

Orehovica

75,6 mm

28.010 min

12,6°C

93,9 %

Belica

93,0 mm

13.525 min

12,6°C

74,3 %

Novakovec

56,4 mm

9.570 min

12,3°C

84,8 %

Donji Pustakovec

84,4 mm

8.355 min

12,6°C

-

Zbog vrlo blage zime 2013./14. i iznadprosječne količine oborine zabilježe tijekom studenog 2013. i veljače 2014. godine već krajem veljače proizvođače luka kratkog dana (zimski luk) upozoravali smo na mjere zaštite protiv plamenjače. Krajem prve dekade mjeseca travnja plamenjača luka se u jačoj mjeri razvija na usjevima zimskog luka na lokalitetima u blizini rijeke Drave (akumulaciona jezera) (npr. lokaliteti Orehovica, Vularija i dr.), a oboljeli usjevi zimskog luka izvor su zaraze za usjeve luka dugog dana uzgajane od prve polovice mjeseca ožujka sadnjom lučica i/ili sjetvom sjemena.

Proljetni usjevi luka iz lučice trenutno se nalaze u stadiju 4-6 razvijena lista, a usjevi luka iz sjemena u stadiju 3-4 lista, a kako posljednjih mjesec dana bilježimo česte i kratkotrajne oborine, uz dugotrajno zadržavanje vlage na lišću i proljetne temperature zraka (vidi Tablicu 1.), bilježimo vrlo veliku opasnost od rane pojave plamenjače luka (Peronospora destructor)

Prema mnogim iskustvima prohladna razdoblja s vrijednostima temperature zraka +6° do +10°C, uz dovoljno oborina ili sati vlaženja lišća od rose (magle) i povišenju vlažnost zraka 95 %, optimalni su uvjeti za razvoj plamenjače luka.

Dopuštenje za suzbijanje plamenjače luka u Republici Hrvatskoj imaju bakreni-sulfat (Modra galica, Bordoška juha), bakreni-hidroksid (Champ tekući, Champion, Kocide), propineb (Antracol 70 WP), bakreni-oksiklorid & propineb (Bakreni antrakol), mankozeb & benalaksil (Fantic-M), bakreni oksiklorid & benalaksil (Galben-C, Baldo-C) i Al-fosetil (Aliete Flash). Temeljem "Naputka o proširenju primjene sredstva za zaštitu bilja na male kulture i/ili male namjene" od 2011. sezone u luku su za suzbijanje ove bolesti dopušteni su još pripravci navedeni u Tablici 2.

Tablica 2. Dopuštenja nekim sredstvima za zaštitu bilja u luku 2014. godine:

Fungicidi

Acrobat MZ WG

(samo luk iz lučice)

plamenjača

2,5 kg/ha (3x)

(najmanji razmak tretiranja 7-14 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

plamenjača

1 lit./ha (4x)

K=14 dana

Score 250 EC

pjegavost i hrđa

0,5 lit./ha (4x)

K=14 dana

Switch WG

siva plijesan

1 kg/ha (2x)

K=14 dana

Shirlan SC

plamenjača

0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)

K=7 dana

Ridomil Gold MZ Pepite

plamenjača

2,5-3,0 kg/ha (3x)

K=21 dan

Daconil 720 SC (prodaja/primjena zaliha do 1.7. 2014.)

luk iz lučice - siva plijesan

1,4 lit./ha

K=14 dana

Fantic-M WG

plamenjača

2-2,5 kg/ha

K=28 dana

Dithane DG Neotec

luk kozjak - plamenjača

Signum DF

siva plijesan

1,5 kg/ha

K=21 dan

Ortiva Top

Alternaria, Puccinia

1,0 lit./ha (1x)

Galben C

plamenjača

5 kg/ha (2x)

Svakako započeti sa mjerama zaštite protiv plamenjače u usjevima dugog dana ("proljetni luk"), naročito ako se u blizini nalaze usjevi luka kratkog dana ("zimski luk"). Smatramo da nakon što luk razvije 3-4 prava lista raste njegova osjetljivost na ovu bolest, pa i usjevi luka uzgajani iz sjemena u narednom razdoblju zahtijevaju mjere zaštite.

Usjeve luka kratkog dana (zimski luk) u završnim aplikacijama zaštititi i protiv uzročnika plijesni (Botrytis sp.), a u našoj su zemlju za tu namjenu registrirani pripravci Switch i Signum DF (vidi Tablicu 2.).

U kritičnim je godinama peronosporu luka potrebno suzbijati više puta s razmakom 7-10 dana, a utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja (npr. Inex-A, Silwett i slično)!

U prvoj polovici travnja u dva smo navrate upozoravali na potrebe suzbijanja prezimljujuće populacije lukove muhe (uzročnika "crvljivosti" luka). Proteklih smo dana u sjevernom dijelu središnjeg dijela županije zabilježili vrlo jaki napad uzročnika "crvljivosti" luka na nezaštićenim usjevima (zaraza >85 %). Smatramo da tijekom prve polovice svibnja o.g. u zaštićenim usjevima luka prema ranijim uputama više ne prijeti opasnost od jačeg razvoja ovog nametnika.

Autor: mr. sc. Milorad Šubić


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]