Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 02.07.2014. 10:00
  • Varaždinska

Obavijest proizvođačima luka dugog dana uzgajanog iz sjemena!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 56
  • 3
  • 0

Početkom druge dekade mjeseca lipnja upućena je posljednja preporuka proizvođačima proljetnog luka, prvenstveno radi suzbijanja plamenjače (Peronospora) i tripsa (Thrips).

Naime, zbog jače pojave plamenjače (Peronospora destructor) na usjevima zimskog luka u regiji već u mjesecu travnju te od sredine mjeseca svibnja i na proljetnim usjevima uzgajanim iz lučice, u proteklom smo razdoblju zabilježili vrlo snažnu epidemijsku pojavu plamenjače u usjevima luka dugog dana uzgajanog izravno iz sjemena.

Vrlo povoljni uvjeti za razvoj plamenjače zabilježeni su u razdoblju od 7. svibnja do 3. lipnja te u danima od 8. - 12. lipnja. Zbog vrlo visokih se temperatura razvijala početna kritična populacija poljskog tripsa (Thrips tabaci), a iznadprosječno velika količina oborina ponovno je zabilježena u zadnjem tjednu mjeseca lipnja (vidi Tablicu 1.).

U višegodišnjim prosjecima u mjesecu lipnju očekujemo 90,2 mm kiše, a zbog velikih količina oborina u zadnjem tjednu proteklog mjeseca na svim smo praćenim lokalitetima zabilježili nešto više oborina od očekivanog prosjeka (naročito na lokalitetima u središnjem dijelu županije):

Tablica 1. Količina oborina (mm) u lipnju o.g. na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju:

Lokalitet Ukupno oborina lipanj 2014. (mm) Zabilježeno oborina od 24.-30.6. 2014. (mm)
Trnovčak 98,4 71,4
Novakovec 92,2 65,2
Belica 128,2 99,2
Donji Pustakovec 98,6 78,4
Orehovica 123,6 98,8

U kritičnim je godinama peronosporu luka (Peronospora destructor) potrebno redovito suzbijati više puta s razmakom 5-10 dana (osobito nakon što se pojave prvi znakovi ove bolesti u regiji), a utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja (npr. Inex-A, Silwett i slično).

U usjevima luka iz lučice potrebno je provesti zadnja tretiranja usjeva, a u usjevu luka uzgajanog iz sjemena nakon što promjer glavica luka premaši više od 50 % očekivane veličine, također provoditi zadnje usmjerene aplikacije vodeći računa o izboru pripravaka spram njihove učinkovitosti, karence i najvećeg dopuštenog broja primjene u jednoj sezoni.

Budući u narednim danima očekujemo vrlo sparno i toplo razdoblje s najvišim temperaturama najviše zraka do +27 °C, preporučujemo u proljetnim usjevima luka uzgajanog izravno iz sjemena još uvijek pratiti populaciju poljskog ili običnog tripsa (Thrips tabaci). Dopuštenje za suzbijanje tripsa u usjevima luka primjerice ima ima pripravak Laser u količini 0,12-0,2 lit./ha (maksimalno 4 primjene uz najmanji razmak tretiranja 7-10 dana i propisanu karencu 7 dana). Kada u istim usjevima glavice dostignu 50 % ili više očekivanog promjera valja planirati i preventivne zaštite protiv plijesni (Botrytis cinerea, Botrytis allii), npr. dopuštenje u luku imaju pripravci Signum DF (1,5 kg/ha) uz propisanu karencu 21 dan i Switch WG (1,0 kg/ha) uz propisanu karencu 14 dana.

U protekloj je uputi od 10. lipnja objavljena tablica s izborom većeg broja pripravaka za zaštitu u luku (s naglašenim ograničenjima).

Budući nove oborine očekujemo već naredne noći, još uvijek je aktualna zaštita od plamenjače u usjevima luka uzgajanim iz sjemena. Osim organski fungicida preporučenih u posljednjim preporukama, moguće je u zadnjim zaštitama luka planirati i primjenu bakarnih fungicida. Dopuštenje za suzbijanje plamenjače luka u Republici Hrvatskoj imaju primjerice bakreni-sulfat (Modra galica, Bordoška juha) i bakreni-hidroksid (Champ tekući, Champion) (karenca za usjeve luka je 28 dana).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]