Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 14.07.2014. 18:05
  • Ličko-senjska

Obavijest proizvođačima krumpira

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 40
  • 2
  • 0

Od zadnje preporuke za zaštitu krumpira od bolesti cime - plamenjače (Phytophtorainfestans) prošlo je 11 dana. U tom periodu pale su znatne količine oborina, a i zbog jakih rosa i čestih maglovitih jutara, još uvijek postoje uvjeti za razvoj navedene bolesti. Stoga, preporučujemo da se ponovi zaštita kako bi sačuvali cimu krumpira kroz što duži period. Naročito je važno da se spriječi zaraza već formiranih gomolja u tlu, jer takvi gomolji uzrokuju propadanje uroda u skladištima.

Za suzbijanje bolesti cime krumpira mogu se koristiti: Acrobat MZ, Electis WG, Antracol combi WP 76, Bakreni Antracol WP -63, Polyram DF 66,75, Melody duo WP 66,77. Navedeni fungicidi ujedno suzbijaju i koncentričnu pjegavost lista (Alternaria solani). Moguće je koristiti i kombinaciju pripravaka protiv plamenjače s jednim od pripravaka za suzbijanje koncentrične pjegavosti, npr: Ranman Top SC, Shirlan SC, Sheila, Shakal SC u kombinaciji sa Signum DF ili Difcor EC. Pri odabiru pripravka voditi računa da se u jednoj vegetacijskoj sezoni pojedina aktivna tvar koristi onoliko puta koliko je dozvoljeno, te paziti na mogućnost miješanja pripravaka! Tretiranje obavljati u jutarnjim ili predvečernjim satima! Obavezno prije primjene sredstva pročitati priloženu uputu dobivenu prilikom kupnje sredstva, te se pridržavati svih mjera opreza.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju, trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura za 2014. godinu. Primijeniti fungicide koji su dozvoljeni za primjenu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS). Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Potrebno je najmanje navesti: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, kulturu koja se tretira, količinu primijenjenog sredstva te veličinu tretirane površine (Pravilnik o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida - NN br. 142/12; Zakon o održivoj uporabi pesticida - NN br. 14/14). Ne zaboravite na obavezu pravilnog postupanja s praznom ambalažom sredstava za zaštitu bilja.

Martina Orešković, dipl. ing. agr.
e-mail: Martina.Oreskovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]