Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 15.04.2014. 12:45
  • Međimurska

Obavijest proizvođačima jagoda!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare

  • 81
  • 4
  • 0

Početkom druge dekade mjeseca ožujka upućena je preporuka o mjerama zaštite jagoda uzgajanim u visokim tunelima. Vremenski uvjeti u proteklih osam dana su vrlo promjenljivi. Noćne i/ili jutarnje temperature zraka su u tom razdoblju niže od +8°C, a najviše dnevne vrijednosti su dana 8. i 14. travnja o.g. bile veće od +20°C, dok su ostalih dana najčešće između +15° i +17°C.

U proteklih 11 dana kiša je padala tijekom 7 dana, ali u manjim količinama (najčešće od 0,8 mm do 7 mm), a relativna vlažnost zraka je pritom vrlo visoka (prosječne dnevne vrijednosti relativne vlažnosti zraka na lokalitetima uz rijeku Muru i Dravu redovito su nakon 6. travnja o.g. veće od 75 %). Zbog takvih uvjeta razvoj jagoda ne napreduje prema očekivanju proizvođača, a ovisno o kvaliteti zaštićenog prostora nasadi su različitog %-tka cvatnje.

U ranijoj smo preporuci upozoravali na potrebne mjere zaštite od dominantnih štetnih organizama koji redovito napadaju jagode u plasteničkom uzgoju: npr. staklenička grinja iz skupine crvenih pauka (Tetranychus urticae), štetne gusjenice i kornjaši iz skupine voćnih pipa (Anthonomus) koji oštećuju cvjetne stapke jagoda, te biljne bolesti pepelnica (Podosphaera syn. Sphaerotheca) i antraknoza (Colletotrychum).

Proteklo vlažno i prohladno razdoblje pogoduje i početnim uvjetima za razvoj najopasnije bolesti plodova jagode sive plijesni (Botrytis cinerea), naročito tijekom i/ili nakon cvatnje jagoda. Kako u naredna 4 do 5 dana očekujemo još uvijek sveže vremensko razdoblje, s najvišim temperaturama zraka do +13°C i povremenim oborinama gotovo svakog dana, proizvođačima jagoda u zaštićenim prostorima preporučujemo i mjere zaštite od sive plijesni.

Dopuštenje u našoj zemlji za suzbijanje ove bolesti u jagodama imaju primjerice pripravci Signum DF (karenca = 3 dana), Switch WG (karenca = 7 dana), Teldor SC (karenca = 4 dana) i Pyrus 400 SC (karenca = 3 dana). Navedeni pripravci se svaki pojedinačno smije tijekom sezone koristiti naviše 2 puta u istom nasadu jagoda.

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]