Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 10.07.2014. 15:30
  • Virovitičko-podravska

Obavijest povrtlarima!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 50
  • 2
  • 0

Preporuka se odnosi na proizvođače rajčice na otvorenom i u zaštićenom prostoru. Posljednjih dana prevladava kišovito vrijeme, još uvijek je u zraku prisutna velika količina vlage, pa je potrebno pratiti zdravstveno stanje usjeva i ovisno o simptomima provesti odgovarajuću zaštitu. Prilikom upotrebe sredstava potrebno je voditi računa o karenci sredstva koje se koristi, radi svakodnevne berbe plodova u zaštićenom prostoru! Najvažnije bolesti koje se mogu javiti na rajčici jesu:

Plamenjača - optimalna temperatura za razvoje gljivice uzročnika plamenjače je 18-22°C te velika zasićenost zraka vlagom. Simptomi na listu - svijetlosmeđe pjege nepravilnog oblika, koje kasnije nekrotiziraju, simptomi na stabljici- eliptične pjege na mjestu gdje peteljka lista izlazi iz stabljike. Napadu su podložnije bujnije sorte. Zaštitu izvršiti sa velikim utroškom škropiva. Funcicidi dozvoljeni za tu namjenu u zaštićenom prostoru su: Melody duo, Ortiva (krastavac), Ridomil gold MZ Pepite (krastavac), Antacol WG 70, te sredstva na bazi mankozeba kao djelatne tvari (14 dana karenca). U vanjskom uzgoju rajčice za zaštitu protiv plamenjače ima registrirano 60 pripravaka.

Siva plijesan - bolest koja je karakteristična za zaštićene prostore. Optimum za razvoj navedene bolesti obilnija gnojidba dušikom, slaba osvijetljenost i prozračivanje, visoka vlaga zraka, oštećeno tkivo (naročito nakon zalamanja zaperaka), sve su to uvjeti za olakšanu infekciju patogena. Fungicid za tu namjenu u zaštićenom prostoru nije registriran, a dozvoljeni u vanjskoj proizvodnji su: Pyrus 400 SC, Signum, Switch62,5 WG, Teldor SC 500.

Baršunasta plijesan rajčice - optimalna temperatura razvoja bolesti je 22-24°C te visoka vlaga zraka. Simptomi bolesti kreću od starijih listova u vidu maslinasto zelenih pjega na naličju lista, usljed jakog napada može doći do defolijacije biljaka. Mjere borbe su otporni hibridi i fungicid registriran za tu namjenu u zaštićenom prostoru Ortiva, a u vanjskom uzgoju Domark 40 ME i Difcor.

Koncentrična pjegavost rajčice - uvjeti razvoja bolesti su temperatura zraka 20-25°C te visoka relativna vlaga zraka. Simptomi bolesti su tamne pjege na listovima i stabljici sa vidljivim koncentričnim krugovima. Fungicidi dozvoljeni za tu namjenu u zaštićenom prostoru rajčice su: Antracol, Melody duo, Ortiva. U vanjskom uzgoju rajčice preporučuju se: Difcor, Cadilac 80 WP, Dithane M-45, Electis WG, Mankozeb, Melody Duo WP 66,75, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Ortiva Top, Antracol WG 70

Sve dozvoljene pripravke, zajedno sa uputama, registracijama i dozvolama vode se pri Fitoinformacijskom sustavu (FIS). Važno je voditi računa o karenci primijenjenog sredstva, sve korištene pripravke upisivati u evidenciju sredstava za zaštitu bilja.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]