Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 31.07.2015. 14:00
  • Zagrebačka

Obavezno uništavanje ambrozije

Obavijest Savjetodavne službe poljoprivrednicima.

  • 61
  • 3
  • 0

Temeljem Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.), podsjećamo sve vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta odnosno vrtova, oranica, livada, šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenike upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, kako su dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Ambrozija se može uklanjati i suzbijati slijedećim mjerama:

  • agrotehničkim: pridržavanjem plodoreda, obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kulture, višekratnim prašenjem strništa i neobrađenih (nezasijanih) poljoprivrednih površina,
  • mehaničkim: međurednom kutivacijom, okopavanjem, plijevljenjem i pročupavanjem izbjeglih biljaka, redovitom, višekratnom košnjom, priječenjem prašenja i plodonošenja biljaka i
  • kemijskim: uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo.

Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih ovom Naredbom provode fitosanitarna i šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Marija Prnjak, dipl.ing.agr.
[email protected]


Tagovi

Savjeti Agrotehničke mjere Naredba Inspekcijski nadzor Savjetodavna služba Preporuke Korisnici Kemijske mjere Fitosanitarna inspekcija Poljoprivredna inspekcija Marija Prnjak Mehaničke mjere Ovlaštenici Vlasnici Uklanjanje ambrozije Šumarsk


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)