Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj žitarica
  • 24.02.2022. 07:30

Novi hibrid kukuruza niskog rasta bit će otporan na klimatske promjene?

U Bayeru kažu da će biti lakši za uzgoj zbog kraće vegetacije, manje količine potrebnog gnojiva, pesticida i drugih poljoprivrednih kemikalija, a same biljke će biti otpornije na udare vjetra.

Foto: Depositphoto/Anthonycz (ilustracija)
  • 1.087
  • 187
  • 0

Novitet u proizvodnji kukuruza stiže iz Bayera, svjetskog proizvođača sjemena i kemikalija. Kako obavještava Reuters, ova kompanija će sljedeće godine za tržište Sjedinjenih Američkih Država pustiti nove hibride kukuruza za koje kaže da će bolje podnositi ekstremne uvjete i jake vjetrove povezane s klimatskim promjenama. Buduću prodaju u Sjevernoj Americi procjenjuju na čak 1 milijardu eura.

Novitet je što ova serija ima za jednu trećinu kraći period vegetacije, a 150 američkih farmera uzgajat će je u komercijalnom pokusu 2023. godine. Prema priopćenju iz Bayera, puštanje na šire tržište je planirano 2024.

Riječ je o kukuruzu niskog rasta koji je stvoren kako bi izdržao sve nestabilnije vremenske prilike povezane s klimatskim promjenama. Početna sjetva bit će iz tradicionalno uzgojenog sjemena.

Prema planu, biotehnološke osobine i genski uređeni hibridi bit će predstavljeni 2027. godine ili kasnije, osim u Sjevernoj Americi i u drugim geografskim područjima uključujući Latinsku Ameriku, Aziju i vjerojatno Europu. Globalna prodaja bi trebala dostići vrhunac od 2030. godine.

Bob Reiter, šef istraživanja i razvoja Bayerovog odjela za znanost o usjevima, je izjavio da u budućnosti očekuju ekspanziju te vrste kukuruza širom svijeta.

Najavljuju da će usjev biti lakši za uzgoj zbog kraće vegetacije, manje količine potrebnog gnojiva, pesticida i drugih poljoprivrednih kemikalija, a same biljke će biti otpornije na udare vjetra.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Bayer Kukuruz Niski kukuruz Sorte kukuruza Sjemenski kukuruz Klimatske promjene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije