Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 03.02.2021. 16:30

Nova rješenja za precizno navođenje traktora i kombajna bez sustava za upravljanje

Tvrtka Ag Leader odnedavno nudi rješenja za traktore i kombajne koji nemaju već ugrađene sustave za upravljanje, a na koji način - pojašnjavaju zastupnici Findri d.o.o.

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 2.983
  • 293
  • 0

U novije vrijeme sve je više traktora koji imaju serijski ugrađeni sustav za upravljanje. Međutim, veliki je broj onih koji ga nemaju, a istodobno vlasnici zbog nabavke novih priključaka poput sijačica, raspodjeljivača gnojiva, prskalica imaju potrebu za jednostavnijim, ali i preciznijim radom, te upravljanjem koje može biti i automatsko.

Baš iz tog razloga, američka tvrtka Ag Leader odnedavno nudi nova rješenja upravljanja traktorima i kombajnima koji nemaju već ugrađene sustave za upravljanje.

Mogući načini nadogradnje upravljanja

"Kod donošenja odluke koji sustav upravljanja izabrati potrebno je prije svega razmišljati koje radne operacije želite raditi tim strojem, u većini slučajeva traktorom. Raspodjela gnojiva ili prskanje kultura, kada još nemamo stalne tragove u usjevu, zna biti zahtjevna“, kaže Zlatko Findri iz tvrtke Findri d.o.o. koja je zastupnik ovoga proizvođača.

Na dužim poljima, pojašnjava, teško je zadržati točan pravac kretanja, a preciznost koja se zahtijeva u tim operacijama iznosi 20-30 cm. U tom slučaju dovoljan je besplatan signal za antenu.

Prsten se može postaviti na različite modele traktora (Foto: www.agleader.com)

Ako se pak radi o želji da se uz pomoć opreme vrši precizna sjetva, tada točnost treba iznositi 2-4 cm. Za ostvarivanje takve preciznosti neophodno je osigurati korekciju signala za antenu koja se može ostvariti putem bazne stanice ili državne mreže geodetskih baznih stanica. Traktor je u većini slučajeva upravljan hidrauličnim putem.

Steady Steer montiran na kolo upravljača

Uz pomoć opreme Ag Leader mogu se nadograditi traktori različitih proizvođača. Najjednostavniji sustav, ističe Findri, je novi, prilagođeni Steady Steer.

Novi elektromotor, koji se postavlja zajedno s prstenom na kolo upravljača, od sada je tiši, a istodobno postoji i mogućnost njegova jednostavnog skidanja u trenutku kada se ne koristi, npr. za vrijeme transporta. Ovaj prsten ima 13 različitih pozicija za montiranje, a sve zbog boljeg prilagođavanja različitih tipovima traktora. Sustav se sastoji od antene 6000, monitora InCommand 800G (dijagonala 8,4”), Steer Command modula i prstena s elektromotorom.

Uz pomoć visoke preciznosti sjetva kukuruza, krumpira, soje, znatno je jednostavnija, opuštenija za rukovatelja, a na polju se ostvaruje veći broj prohoda.

Antena 6000 uz standardnu preciznost 20-30 cm upravlja traktorom, te se ovakav sustav može koristiti kod prskanja, gnojidbe kao i drugih radnji gdje nije potrebna veća preciznost.

Cijena konfiguracije je za vrijeme trajanja akcije od 42.000 + PDV, a uz nju je uključena i montaža, puštanje u rad kao i standardna Findri podrška. 

Traktori s hidrauličkom predpripremom

Neki novi modeli ovog poljoprivrednog stroja posjeduju hidrauličnu predpripremu, ali istodobno se možda njihovi vlasnici nisu odlučili za nabavku opreme koja bi upravljala njim. I u ovom slučaju ova tvrtka nudi rješenje za sve modele, bez obzira na "boju traktora".

Na postojeću hidrauličnu predpripremu povezuje se modul Steer Command, ugrađuje antena 7500 koja omogućuje veću preciznost koja je npr. za sjetvu potrebna 2-4 cm, te se, kao i u prethodnom slučaju, upravlja monitorom InCommand 800G. Ako korisnik želi više opcija na monitoru može se ponuditi i monitor InCommand 1200G koji ima dijagonalu 12,1".

Jednostavnije i preciznije upravljanje (Foto: www.dewulfgroup.com)

”U slučaju da traktor kojeg posjedujete nema hidrauličnu predpripremu, umjesto spajanja na hidraulični sustav moguće je ugraditi sustav na kolo upravljača”, objašnjava Findri.

Što se tiče cijene, ovisno o modelu traktora i tehničkoj izvedbi ona je promjenjiva. Za najjednostavnije rješenje kreće se od 71.000 kn + PDV pa na više.

Poljoprivredni strojevi bez hidrauličke predpripreme

Ipak, na hrvatskim poljima većina tih strojeva ne posjeduje hidrauličnu predpripremu, a želja je vlasnika da i s njima osiguraju precizno upravljanje. U takvim slučajevima, kaže Findri potrebno je ugraditi hidraulični blok na traktor uz svu već prije postojeću opremu kao što je visokoprecizna antena, monitor, modul.

”To je zahtjevnije rješenje budući da je potrebno napraviti ozbiljniju demontažu kabine, a zbog više ugrađene opreme cijena je veća od prethodnog slučaja”, ističe.

Iskustvo tvrtke Findri je u tom području već nekoliko godina s različitim modelima traktora pokazalo da Ag Leader nudi kvalitetna rješenja za različite proizvođače traktora kao i za njihove različite modele. Tako obje tvrtke mogu naći rješenje i za slučaj koji je interesantan za vas.

Uz pomoć visoke preciznosti sjetva kukuruza, krumpira, soje, znatno je jednostavnija, opuštenija za rukovatelja, a na polju se ostvaruje veći broj prohoda.

Za više informacija možete se obratiti tvrtki Findi na jedan od niže navedenih kontakata.

Rad Steady Steer sustava može pogledati u videu:


Tagovi

Ag Leader Upravljanje traktorom Nadogradnja Steady Steer Zlatko Findri Hidraulička predpriprema


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Findri d.o.o.

Zagrebačka 76a, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 2012 851, e-mail: findri@findri.hr web: http://www.findri.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]