Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija njemačkih tvornica
  • 10.08.2016. 13:30

Njemački giganti poljoprivredne mehanizacije

Obitelj je ta koja je sačuvala najveće njemačke tvornice poljoprivedne mehanizacije. Ali očarava način na koji se ti vlasnici odnose prema tržištu, radnicima i proizvodnji!

  • 10.539
  • 1.241
  • 0

Stojimo u redu za ručak. Ispred nas čovjek u odijelu. Onako. Ne s kravatom. Za raditi, a dovoljno i poslovno. Stoji i piše nešto po mobitelu. Red ispred nas na jednoj prezentaciji, na plus 40 stupnjeva, u šatoru na polju. On je Bernard Krone. Vlasnik, odnosno suvlasnik tvrtke Krone.

Obilazi strojeve u radu. Priča sa svojim radnicima. S gostima razmjenjuje iskustva. Iako je bez problema mogao sjesti za stol i strčalo bi se bar pet konobara i konobarica da ga posluže, on je uzeo tacnu i stao u ured za svoju porciju roštilja. Radi se o tvornici koju obitelj Krone čuva kroz povijest i ratove već 300 godina. Mogao je što je htio. No, on je tu s radnicima. Zato je to jaka tvrtka.

"Švabo je Švabo"

S druge strane, na istoj prezentaciji za vrijeme večere našem stolu prilazi Nicola. Prezime joj je Lemken. Sjedne, priča. Ode do drugog stola. Popije sa svakim piće. Žena koja je mogla na večeru poslati sve svoje direktore, a ona negdje biti sa svojom obitelji ili prijateljima. Ne. Ona se družila sa svojim gostima.

Joszef Fliegl

I idući dan također pod onim šatorom gdje je i Krone, utopila se u masu. Svojevremeno smo tako na sajmu u Hannoveru sreli Kristinu Fliegl. Kćerku tate Fliegla. Tvrtke koja jednostavno proizvodi sve što se vuče. Ona i njezina braća pohvalili su se sa strojevima među kojima su prikolice, razbacivači gnoja, kamionske prikolice. I lijepo je reći "Švabo je Švabo".

Bernard Krone i Nicola Lemken

Ali Nijemci znaju što je tradicija i zašto ju valja čuvati. Nikome ne pada na pamet da ide nekim svojim talentom. Mogli su njihova djeca biti i liječnici, zubari, profesori, slikari. Ali oni su imali taj neki čip u glavi da moraju održati nešto što su njihovi preci stvorili.

Besprijekorni u proizvodnji balirki

Bernard Krone Holding GmbH & Co KG seže u 1906. godinu kada su Bernard i Anna Krone osnovali kovačnicu. Nju je 1924. ostavio svom sinu koji je također nosio ime Bernard. Danas se to gospodarstvo sastoji od tri neovisne tvrtke. Oni proizvode, prodaju svoje, ali i tuđe. No, oni su besprijekorni, posebice u proizvodnji balirki. Tu su broj jedan.

Krone je danas najpoznatiji po balirkama

Preživljavaju i drugi svjetski rat. Pa novi zalet 60.-tih, i 70.-tih godina. Podružnica je osnovana 1973. godine u SAD-u, prodavali su u Australiji i Japanu. I obitelj sve to drži. Oni su samo jedan primjer. Slično je i s obitelji Dreer, i danas vlasnicima tvrtke Amazone. Pa Nicola Lemken za strojeve za obradu tla marke Lemken. Fliegl smo već spominjali. Nevjerojatno kako su te obitelji uporne.

Lemken plugovi

Diamant i Opal odlučujući faktor uspjeha Lemkena

Već desetljećima, poznati plug serije "Diamant" i "Opal" su odlučujući u tvrki Lemken u uspjehu. Sada sve to vodi Nicola. Uporna i jednostavno se ne da u poziciji proizvodnje plugova i drugih strojeva za obradu tla. U posljednjih nekoliko godina, Lemken je dokazao svoju stručnost u proizvodnji strojeva za obradu tla. Ta plava žena, krhka, ali po svakom pokretu daje do znanja da zna što radi.

"Naša poljoprivredna mehanizacija nije prepoznatljiva samo po svojoj plavoj boji, već prije svega načinom na koji se strojevi koriste na terenu. Obrada tla je upravo važna za optimalnu pripremu za sjetvu. Mi isporučujemo poljoprivredne strojeve koji impresioniraju ne samo kroz inovacije i raznolikost već i fantastičnom učinkovitošću", ističe Nicola.

Fliegl: Od radionice do svjetskog giganta

Imamo još jedan zanimljiv primjer. Tvornica Fliegl. Na čelu je otac Joszef koji je ovog svjetskog giganta stvorio iz jedne obične radionice 1974. godine. Njega smo zatekli kako s radnicima radi u pogonu. Danas mu djeca vode glavnu ulogu. Joszef Fliegl mlađi koji je menadžer Fliegl Agrartechnik. Helmut Fliegl je alfa i omega tvornice u Triptisu u Njemačkoj gdje se proizvodi kamionski program. Martin Fliegl je također u Muhldrofu, ali je njegov posao građevinska i komunalna tehnika. Johan Fliegl je u njihovoj firmi u Španjolskoj Iberici, a sestra Angelika Fliegl ima pod sobom AgroCentar i trgovinu u Kastlu.


Fotoprilog


Tagovi

Krone Lemken Fliegl Samson


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]