Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 27.04.2019. 16:30

Nijemci povećavaju površine pod pšenicom

U dosadašnjem dijelu sezone 2018/19 ukrajinski izvoznici su u inozemstvo isporučili više od 40 megatona žitarica. Njemački poljoprivrednici povećali su površine pod pšenicom za petinu.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 1.457
  • 91
  • 0

Prema podacima UkrAgroConsulta, izvoz žitarica iz Ukrajine u dosadašnjem dijelu sezone 2018/19 iznosio je 40,2 milijuna metričkih tona. Konkretno, ukrajinski izvoznici isporučili su u inozemstvo 13,9 megatona pšenice, 3,3 milijuna tona ječma, 22,2 milijuna tona kukuruza i 223,5 tisuća tona brašna.

Ukrajinski ratari završili sjetvu jarih kultura na 91% planiranih površina

Ukrajinski poljoprivrednici su do 16. travnja 2019. posijali jare žitarice na površini od 2,05 milijuna hektara, što je 91% planiranih površina. To je za 67% više u odnosu na prethodnu godinu i 4% u odnosu na petogodišnji prosjek. U Ministarstvu poljoprivrede napominju da je to ministarstvo smanjilo prognozu za sjetvu ranih proljetnih kultura za oko 1%. Kako prenosi UkrAgroConsult, sjetva kukuruza je već u tijeku širom Ukrajine, osim u regiji Hersonskog okruga. Sjetva ozimih žitarica je do tog datuma bila završena na 99% posijanih površina. To se odnosi na 6,4 milijuna hektara ozime pšenice, 113 tisuća hektara ozime raži i 993 tisuća hektara ozimog ječma.

Nijemci povećavaju površine pod pšenicom

Njemački ratari bi ove godine mogli požeti 21% više pšenice u odnosu na prošlu godinu, ako je suditi prema rastućim očekivanjima oporavka nakon prošlogodišnje žetve koju je značajno smanjila suša. Prinos ozime uljane repice u toj zemlji bit će manji za 11,6% i trebao bi iznositi 3,24 milijuna tona, navodi se u drugoj prognozi žetve. Njemačka je drugi najveći proizvođač pšenice u Europskoj uniji iza Francuske i u većini godina najveći proizvođač uljane repice u EU. Blaga zima i topli početak proljeća pomogli su usjevima pšenice nakon što je posijana površina proširena. Ipak, period hladnijeg vremena tijekom travnja usporio je rast te kulture. Njemačkim žitaricama i biljkama uljane repice sada je hitno potrebno više kiše u nekim područjima, naročito na sjeveru i sjeveroistoku te zemlje. Uljana repica se generalno dobro razvila u toploj zimi i počela je cvjetati.

Njemačka: Više pivskog ječma i kukuruza

Kada je riječ o sjetvi ostalih proljetnih kultura u Njemačkoj, treba reći da je taj posao generalno završen s izuzetkom kukuruza. Očekivani prinos ječma, koji se koristi za proizvodnju slada i piva, prema trenutnim prognozama bit će manji za 5,1% u odnosu na lani i iznosit će oko 2,09 milijuna tona. Površine pod kukuruzom će također biti povećane za 2,8% pa se očekuje urod od 4,28 milijuna tona.

Ukrajina izvezla 147 tisuća tona repice

Izvoz uljane repice iz Ukrajine je u ožujku 2019. godine dostigao najniži nivo od 0,1 tisuća tona u odnosu na 1,5 tisuća tona u veljači i 0,2 tisuća tona u ožujku 2018. godine. U periodu srpanj-ožujak sezone 2018/19 u inozemstvo je isporučeno 146,7 tisuća tona uljane repice što je dvostruko više nego prije godinu dana, ali 2,7% ispod prethodnog rekorda postavljenog u sezoni 2015/16. UkrAgroConsult prenosi da uzimajući u obzir brzinu izvoza i tradicionalni pad obujma zaliha pred kraj sezone 2018/19 izvozni potencijal tržišta bit će procijenjen na 147 tisuća tona, odnosno ispod rekordne razine. Kao i do sada, tržište uljane repice u prvih devet mjeseci sezone uglavnom dijele Europska unija (53%) i Kina (47%), dok Malezija apsorbira manje od 1% ukupnog izvoza. 

Iran povećao uvoz kazahstanskog ječma za 46%

Kazahstan je periodu rujan-siječanj sezone 2018/19. isporučio u inozemstvo 1,15 milijuna metričkih tona ječma, što je za 53% više nego u istom periodu lani. To je inače najveći obujam izvoza za taj period još od sezone 2001/02. Kako izvještava UkrAgroConsult, kao i do sada, glavni uvoznik kazahstanskog ječma i ove sezone je Iran. Opskrba te zemlje porasla je za 46% u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 1,1 milijuna tona. Drugi najveći uvoznik kazahstanskog ječma, Uzbekistan, u promatranom periodu uvezao je 69,3 tisuća tona ječma, a Ujedinjeni Arapski Emirati su nakon duže pauze opet počeli uvoziti kazahstanski ječam uvezavši 3,3 tisuća tona te žitarice. 


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Izvoz kukuruza Izvoz pšenice Izvoz uljane repice Ukrajina Njemačka Kazahstan Iran Europska unija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]