Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToTy 2021
  • 06.12.2020. 07:30

New Holland T6.160 DC nudi zanimljivu kombinaciju motora i prijenosa

Ovo je jedini 6-cilindrični traktor do 140 konjskih snaga i savršeno rješenje za napredne mješovite farme, kažu iz New Hollanda za svog kandidata ovogodišnjeg izbora traktora godine.

Foto: New Holland
  • 1.037
  • 99
  • 0

Iako bismo u našem serijalu predstavljanja ovogodišnjih kandidata za prestižnu titulu ‘Tractor of the Year 2021’ po abecednom redu trebali predstaviti Massey Ferguson 8S.265 DCT exclusive, prijeći ćemo na slovo N, jer je više riječi o finalistu Massey Fergusona već bilo rečeno u okviru globalnog virtualnog lansiranja serije 8S na tržište krajem srpnja.

Nova serija lansirana direktno s Mjeseca: Massey Ferguson predstavio traktor MF 8S

Dakle, sljedeći na listi kandidata u kategoriji ‘Tractor of the Year’ odnosno ratarskih traktora je novi T6.160 Dynamic Command, posljednja kreacija inženjerskog tima New Hollanda 6-cilindričnih traktora u segmentu 100-150 konjskih snaga.  

New Holland se diči 30-godišnjim nasljeđem u ovom segmentu koje je započelo predstavljanjem Forda 7810, tada prvog kompaktnog 6-cilindričnog traktora na tržištu koji je promijenio pravila igre”, podsjetio je Benjamin Davies, menadžer globalne proizvodnje (global product manager) T6 serije na virtualnom predstavljanju značajki ovog finalista TotY žiriju, ističući kako od tada do danas “pomiču granice inovacija visokoučinkovitih višenamjenskih traktora”.

NH T6.160 pogoni FPT motor od šest cilindara i nominalne snage 135 KS

Šest cilindara do 140 KS

Novi uradak iz New Holland radionice T6.160 Dynamic Command je jedini 6-cilindrični traktor do 140 konjskih snaga! Inovativnim pristupom u rješavanju zahtjeva svojih kupaca, njihovi inženjeri su osmislili kombinaciju dokazanog FPT Industrial NEF 6-cilindričnog motora s New Hollandovim Dynamic Command prijenosom tehnologije dvostruke spojke, koja nudi komfor bestupanjskog prijenosa s učinkovitosti semi-powershift prijenosa, i sve to povezali s naprednim tehnologijama precizne poljoprivrede

"Ova jedinstvena kombinacija dolazi u kompaktnom paketu s 2,6 metarskim podvozjem i maksimalnom radnom težinom do 10,5 tona, što daje visoku učinkovitost i produktivnost, baš što su naši kupci tražili – savršeno rješenje za napredne mješovite farme“, kaže Davies pojašnjavajući kako farmeri preferiraju 6-cilindrični motor jer se u specifičnim uvjetima kao što su primjerice brdoviti tereni, ponašaju bolje nego 4-cilindrični, jer takav daje bolji okretni moment na srednjim brzinama od onog s četiri, što rezultira boljom, stabilnijom reakcijom kod fluktuirajućih opterećenja.

Dodajmo i da ova posljednja generacija kompaktnih 6-cilindričnih motora niske snage odgovara Stage V standardima emisije ispušnih plinova zahvaljujući Hi-eSCR2 patentiranom sustavu koji ne zahtijeva održavanje i minimizira operativne troškove.

Poluautomatski prijenos

Drugi element ove jedinstvene kombinacije, njihov 24x24 Dynamic Command prijenos, rečeno je, koristi tehnologiju dvostruke spojke, koja je, zanimljivo, prvobitno razvijena za trkaće automobile. Predstavljena je na poznatoj utrci "24 sata Le Mans-a" 1980. godine kada je pobjeđivala zahvaljujući najbržoj izmjeni brzina. Dva desetljeća potom ulazi i u cestovne automobile, a 2017. i u poljoprivredu, kada ju baš New Holland, uvodi u seriju traktora T6, a nedugo potom i u seriju T5.

Ključna je prednost ove tehnologije što omogućuje skoro trenutne promjene stupnjeva prijenosa, u samo desetinki sekunde. U automobilskoj industriji taj prijenos znači da nema gubitka brzine što daje bolju učinkovitost, a u traktorskoj nema gubitka okretnog momenta što posljedično povećava produktivnost i smanjuje potrošnju goriva.

Udobnost vožnje kao i kod bestupanjskog prijenosa

U ovom slučaju Dynamic Command prijenos će tako 24 brzine (u oba smjera) od minimalnih 2,2 (uz opciju 'puzeće' brzine 0,2 km/h) do maksimalnih 50 km/h šaltati s najboljim odabirom zupčanika idealnog omjera za najvišu produktivnost u svakoj primjeni zahvaljujući tri robotizirana stupnja s osam brzina. U konačnici, ova kombinacija motora i prijenosa osigurava uštedu goriva i do 9 posto. Eko brzina od 40 km/h postiže se na 1650 okretaja u minuti

Jednostavnost upravljanja

U osnovi, postoje dva različita nivoa upravljanja, pojašnjava Ben Davies, Prvi je standardni zaslon brzina (Display Of Gears) i napredni IntelliView 4 monitor koji se može prilagoditi potrebama kupca. I drugi, Command Grip multifunkcionalna ručica čijim se pomicanjem prema naprijed mijenjaju brzine s niže na višu, a povlačenjem unatrag, smanjuje ubrzanje.

Život operatera, dodaje, uvelike će olakšati i automatizirane funkcije kao što je IntelliTurn okretanje na uvratinama. Nadalje, s telematikom, farmer putem My PLM Connect-a u realnom vremenu prima na tablet ili na uredsko računalo agronomske podatke ili informacije o nadgledanom stroju ili čitavoj floti. ISOBUS treće generacije omogućit će komunikaciju priključka sa strojem, odnosno da priključak kontrolira prijenos, hidrauliku, priključno vratilo i dr. traktora, što praktično znači da, primjerice, balirka može zaustaviti stroj kad je bala gotova za izbacivanje. 

Priključni uređaj će ISOBUS CLASS III 'upravljati' traktorom (Foto: New Holland)

Kad smo već spomenuli hidrauliku, standardna glavna CCLS pumpa ima protok 121 litru u minuti, a nezavisna, za potrebe upravljačkog sustava kapaciteta je 67 l/min. Traktor je opremljen s četiri elektronički upravljana vanjska ventila. Podizni kapacitet stražnje hidraulike je 7.864 kg, a prednje 3.200 kg. Stražnje priključno vratilo hidrauličke aktivacije, ima brzine 540 odnosno 1.000 okretaja u minuti u standardu, a opcijski 540E ili 1000E, dok je brzina prednjeg 1.000 okretaja u minuti (na 1.895 okr/min motora).

'Čisti' motori na Landinijevim finalistima 7-240 V-shift  i Rex 3-080 F

Iz New Hollanda na kraju dodaju kako će T6.160 Dynamic Command, jedinstvena kombinacija manje snage šestocilindričnog motora i tehnologije prijenosa dvostruke spojke, odnosno dobitna kombinacija za poljoprivrednike koji trebaju višenamjenski traktor kompaktnog dizajna i odlične manevrivosti te izuzetne autonomije i ergonomije, biti dostupna na europskom tržištu u drugoj polovici iduće godine.


Tagovi

TotY Motor Prijenos dvostruke spojke Hidraulika New Holland T6.160 DC


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]