Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToTy 2021
  • 02.12.2020. 07:30

'Čisti' motori na Landinijevim finalistima 7-240 V-shift  i Rex 3-080 F

Najjači model nove serije 7 kandidat je za laskavu titulu "Tractor of the Year" dok se najjači model serije Rex 3 bori za naslov "Best of Specialized"

Foto: Landini
  • 538
  • 35
  • 0

Kreativni inženjeri Landinija ovoga su puta svoju 'Strast za inovacijama', inače prepoznatljiv slogan tog talijanskog brenda, iskazali kroz dva TotY finalista – model 7-240 V-Shift Stage V u kategoriji 'Tractor of the Year' i model Rex 3-080 F Stage V u kategoriji 'Best of Specialized', koja su, kako im je razvidno iz imena, opremili 'čistim' motorima zadovoljavajući tako najviše standarde redukcije emisije ispušnih plinova. 

Najjači model nove serije 7, Landini 7-240 V, pokreće 6-cilindrični FPT NEF 67 motor zapremine 6,7 litara, koji će uz pojačanje snage s Dual Power funkcijom dati dodatnu snagu do maksimalnih 240 KS, odnosno 176 kW, na 1900 okretaja u minuti. Najveći okretni moment od 979 Nm postiže na 1400 okr/min. Standarde Stage V ostvaruje zahvaljujući novoj DOC + Hi-eSCR2 tehnologiji.

Bestupanjski prijenos i snažna hidraulika

"Posebno skrojena šasija i ISO montaža motora garantiraju vrhunske performanse i bolju vuču, potrebne za teške radove u polju kao i transport uz niži stupanj vibracija“, rekao je Mirco Candiani, voditelj segmenta velikih traktora, na virtualnoj prezentaciji ovog finalista članovima TotY žirija. Ističe i laku dostupnost svim dijelovima za dnevno održavanje, koja će uz produženu garanciju i zakazivanje redovitih servisa, korisniku omogućiti neometano fokusiranje na radne zadatke.

Rasterećenom radu će pridonijeti i servisni interval na čak 1200 sati, najdulji u klasi, kojim se ostvaruje ušteda na troškovima održavanja, ali i čuvanje okoliša smanjivanjem uljnog otpada.

Stražnje se kardansko vratilo aktivira hidraulički, a ima brzinu 540, 540E i 1000E okretaja u minuti

Serija 7 opremljena je novom V-Shift transmisijom dizajniranom za heavy-duty zadatke, a kontroliranom ergonomskim easy-pilot upravljačkim joystickom. Riječ je o ZF-ovom bestupanjskom prijenosu (TMT20) s hidrauličkom promjenom smjera vožnje te rasponom brzina od minimalnih 0,5 km/h do maksimalnih 59 km/h. U ekobrzini 50 km/h postiže na 1680 okretaja u minuti.

Glavna CCLS hidraulička pumpa ima standardnih 123 l/min protoka, a za upravljački sustav  44 l/min. Na izbor je i UltraFlow pumpa od 160 litara. 

Kubota u TotY izbor nominirala traktore nove generacije M7173 KVT i M6142

Ovaj je finalist iz serije 7 opremljen s četiri stražnja kao standard, odnosno opcijski s četiri stražnja i dva prednja elektrohidraulički kontrolirana vanjska ventila. Stražnje se kardansko vratilo aktivira hidraulički, a ima brzinu 540, 540E i 1000E okretaja u minuti. Podizni kapacitet stražnje hidraulike je 9.740 kg. Prednji podizni kapacitet od 3.500 kg je dostupan s 1000 okretaja vratila u minuti, pojašnjava Candiani dodajući kako su prianjanje i vuča zajamčeni najboljim u klasi sustavom neovisne suspenzije prednje osovine.

Dobro prianjanje i vuča zajamčeni su sustavom neovisne suspenzije prednje osovine

Pametne funkcije

U kabini je DSM tft 12” monitor za nadzor funkcija te multifunkcionalni rukohvat s komandama za kontrolu hidraulike i transmisije, okretanja traktora na uvratinama (HMF1 i HMF2), aktivacija prednjeg i stražnjeg vratila, kao i prekidači odnosno joystick za kontrolu elektrohidrauličnih priključnih ventila, V-easy pilot za kontrolu prijenosa, ali i My Functions pet prekidača kojima se mogu programirati najčešće dnevne operacije. My Lights funkcijom operater može programirati i položaj svjetala za optimalan rad u bilo kojim uvjetima vidljivosti te njihovo automatsko isključivanje.

Novi napredni sustav vožnje Advance Driving System 2 druge generacije mijenja omjer reakcije upravljača i samoporavnanja prednjih kotača prema brzini stroja. Landini EasyGrip funkcija osigurat će optimalan tlak pneumatika za određenu operaciju, a time i najbolje prianjanje na tlo, veću vuču i manje proklizavanje.

Landinijev 'kralj' voćnjaka i vinograda

Landini Rex 3-080 F Stage V, finalista u kategoriji voćarsko-vinogradarskih traktora je Manuel Gherardi, voditelj sektora malih traktora, predstavio kao najnižeg konvencionalnog u ovom segmentu snage 55-75 KS, konkurentnog svojom cijenom, kompaktnim dimenzijama, visokom manevrivosti i odličnom vidljivosti, zahvaljujući optimalnoj raspodjeli težine i maksimalnom podiznom kapacitetu.

Inače, Landini Rex F serija ima tri modela, od 55, 68 i 75 konjskih snaga u dvije verzije F i GE, s različitim modelima kabina i platformi (visine 1256 - 1875 mm, a širine 1350-1617 mm), specifičnim i za uske i za niske prolaske u staklenicima ili različitim pergolama vinograda, bez ugrožavanja udobnosti operatera. 

Niski i uski modeli pogodni su za rad u vinogradima, ali i plastenicima

Najsnažniji model ove serije, TotY kandidat, je opremljen 4-cilindričnim Kohler (KDI2504TCR) motorom zapremine 2.500 litara koji standarde redukcije emisije petog stupnja (Stage V) postiže kombinacijom DOC i DPF. Maksimalan okretni moment od 315 Nm razvija na 1500 okretaja u minuti. Gherardi ističe i funkciju memoriranja brzine motora koja se pritiskom na posebno dugme aktivira u roku dvije sekunde.

Pouzdanost ovog specijaliziranog traktora grade na mehaničkom prijenosu dvostruke suhe spojke iz vlastite radionice Argo Tractors, koja će od minimalnih 1,47 do maksimalnih 40 km/h  'prošetati' sa 16 x 16 brzina (četiri brzine u četiri stupnja s 'puzećom' brzinom kao dodatnom opcijom) u oba smjera.

Kompaktan i okretan

Na raspolaganju je hidraulika otvorenog protoka od 50 litara u minuti s dodatnih 30 za upravljački sustav te mehanički vanjski ventili, standardno jedan stražnji, a opcijski do tri ventila (kombinacija stražnjih i prednjih). Pogodan je za montiranje svih vrsta prednjih, ali i bočnih priključnih strojeva, a zahvaljujući podesivim stražnjim 'rukama' i brojnim stražnjim priključcima. I u ovim je malim traktorima ugrađen antidumping sustav (za ublažavanje efekta poskakivanja zbog stražnjeg priključka na različitim vrstama tala).

Stražnja hidraulika ima podizni kapacitet 2.700 kg, a prednja 1.000 kg. Brzina stražnjeg kardana 540, 540E i 1000E, a prednjeg (elektronske aktivacije) 1000 okretaja u minuti.

Prednja osovina omogućava kut zakretanja kotača od 55

Kompaktnost motora jamči optimizaciju manevrivosti zahvaljujući niskom poklopcu i dobroj vidljivosti, kaže Gherardi. No lako manevriranje i radijus okretanja od samo 3,3 m postiže se zahvaljujući prednjoj Argo Tractors osovini koja omogućava kut zakretanja prednjih kotača od 55o te dužini podvozja od samo 1950 mm.

I Landini Rex 3-080 F je, kao i Landini 7-240 V, globalno povezan. Landini Fleet manager upravlja i čitavom flotom kroz geopozicioniranje i telemetrijske podatke kao što su potrošnja goriva, sati rada, serijski broj traktora, trenutačna brzina i dr. Informacije se u realnom vremenu prebacuju na 'oblak', memoriraju, obrađuju i tako omogućuju servisni monitoring na daljinu te optimizaciju dilerovih programa održavanja.  


Tagovi

TotY Motor Snaga Prijenos Hidraulika Vuča


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]