Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte pšenice
  • 07.11.2017. 18:00

Neuništiva pšenica iz Rusije

Rusi tvrde da su stvorili neuništivo zrno pšenice, namijenjeno surovim uvjetima.

Foto: cocoparisienne / Pixabay
  • 1.581
  • 131
  • 0

Jedinstvenu sortu pšenice, otpornu na hladnoću, izraženu vlažnost i mnogobrojne bolesti, selekcijom i križanjem stvorili su ruski agronomi. Odlikuje se daleko većim postotkom bjelančevina, nego što je to slučaj kod drugih sorti i ne zahtijeva tretmane pesticidima.

Ruski agronom i akademik Bagrat Sanduhadze, s instituta "Nemčinovka" iz Moskve, kaže za Sputnik da su željeli stvoriti genotip, koji bi bilo moguće uzgajati u surovim uvjetima od Kalinjingrada do Primorskog kraja:

"Selekcija zrna, odabir onog s boljim karakteristikama je najučinkovitija i najjeftinija metoda. Samo prekombinacija gena dovodi do stvaranja izdržljivijih sorti".

Za ovo sjeme stručnjaci kažu da je - neuništivo!

Do 18% bjelančevina

Europske vrste pšenice gotovo uopće ne uspijevaju u Rusiji. Zato instituti rade na poboljšanju kvalitete lokalnih sorti. Najplodniji dio Rusije je središnji dio, a ova zemlja je značajno povećala proizvodnju i izvoz žitarica. Ipak, kvaliteta je zadržana.

"Francuska, Velika Britanija, Njemačka proizvode žito s osam do devet posto bjelančevina, dok je standard čak 14 posto. Osim toga, njihove žitarice ne mogu prezimiti. Ruske sorte imaju čak do 18 posto bjelančevina", tvrdi Sanduhadze i dodaje da je razlog tome kvalitetno zemljište iz kojeg se crpi teško razgradivi dušik.

Foto: cocoparisienne / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.