Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ozimih žitarica
  • 12.11.2013. 08:00

Neprimjetni kradljivac uroda

Primjenom herbicida u jesen, nakon nicanja kulture i korova, mogu se postići značajne ekonomske i ekološke uštede. Najveći problem je slakoperka koja se u usjevu zamijećuje relativno kasno, a najuočljivija je neposredno pred žetvu

Foto: http
  • 1.194
  • 135
  • 0

Pšenica i ječam već su i na većini zasijanih površina ponikli, a zbog iznimno toplog vremena očekuje se da će ubrzo niknuti i ono što je uslijed zakašnjelog skidanja proljetnih kultura, nešto kasnije i sijano. Toplo i vlažno vrijeme nagone nas da posebnu pažnju obratimo na sve češću pojavu korova kojima ovakvo vrijeme iznimno pogoduje. Ne treba zanemariti ni pojavu lisnih uši na pšenici i ječmu.

Pšenicu i ječam najviše ugrožava pojava uskolisnih korova koje je sve teže, a zbog nedostatka odgovarajućih zaštitnih sredstava, u nekim slučajevima i gotovo nemoguće uništiti. Glavni "kradljivac prinosa" je slakoperka (Apera spp.), poznatija pod nazivom vlasača. Ovaj korov jako je teško primijetiti u žitaricama jer prati razvoj pšenice i ječma, a u početnom razvoju čak i izgleda kao pšenica. To i je jedan od glavnih problema zašto se ovaj korov teško uništava u ozimim žitaricama, a zadnjih godina se sve više i širi. Slakoperka je najuočljivija neposredno pred žetvu, kada i pričinjava najveće štete jer svojom brojnošću može u potpunosti zasjeniti usjev i to u trenutku kada mu je sunčeva svjetlost najpotrebnija - u vrijeme nalijevanja zrna.

Proljeće je vrijeme kada većina ratara uglavnom radi zaštitu, a kako je gotovo nemoguće primijetiti pojavu ovog korova, uglavnom se u zaštitu ide sa sredstvima koji djeluju na razne vrste korova, ali ne nužno i na slakoperku. Zasad je poznato da ju jedino Axial donekle uništava, dok ostali nažalost, iako neki proizvođači na svojim proizvodima tvrde drugačije, nemaju nikakvo djelovanje.

Postoje sredstva koja se koriste u jesen, a najviše je to Filon, Logran, Herbaflex i Tena. Zasad se Filon na poljima pokazao kao jedini koji u jesen djeluje na slakoperku, uz Axial koji se primjenjuje u proljeće. Većina ratara najviše posla na poljima ima baš u jesen, kada se skidaju proljetne kulture, siju ozime žitarice i obavlja oranje pa u to vrijeme nemaju dodatnog vremena, a ni financijskih sredstava za jesensku zaštitu. Iz tog razloga, ratari očekuju da će ubrzo više djelotvornih sredstava biti u ponudi, pogotovo za proljetno tretiranje. S obzirom da je ovo korov koji se sve više širi po poljima i sve ga je teže uništiti, velik izazov se nameće proizvođačima sredstava za zaštitu.

Uz bolesti, kojih je svake godine sve više, sada imamo i novog neprijatelja. Danas se tako pšenica protiv bolesti šprica čak i do tri puta, a nekad to nije bilo ni potrebno. I u borbi protiv slakoperke rješenje postoji, ali sva ta sredstva poskupljuju ionako skupu proizvodnju i pitanje je što će se dogoditi sa ovogodišnjim usjevima koji su zbog nedostatka novca posijani bez gnojiva, a dobar dio i s farmerskim sjemenom? Ako još tome pribrojimo nedostatak novca za zaštitu od bolesti i korova, prinosi bi stvarno mogli biti rekordni, ali prema - gubicima.

Foto: http://www.llkc.lv


Tagovi

Zaštita Jesen Proljeće Slakoperka Kradljivac uroda Axial Filon Proizvodnja Korov Šteta


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]