Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petar Pranjić
  • 10.02.2016. 16:20

Nemojte čekati zadnji trenutak na isplatu potpora!

Očekivanja velika. Šanse male. Budućnost nikakva?

  • 2.933
  • 357
  • 0

U jeku slaganja i uhodavanja rada nove Vlade, u istočnoj se Hrvatskoj s posebnom pažnjom prate kretanja u resoru poljoprivrede koji je preuzeo novi ministar Davor Romić.

Za vladanja Kukuriku koalicije u protekle četiri godine hrvatsko selo i poljoprivrednici su trpjeli teške trenutke pa se sada nadaju kako novi resorni ministar neće ponavljati neke od pogrešaka među kojima je, kažu, najveće favoriziranje velikih agro-sustava nauštrb obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Ucjenjuju nas cijenama otkupa

O tome govori i Petar Pranjić iz Udruge Baranjska brazda. "Novi ministar ne vidi nikakve razlike između velikih kompanija i OPG-a. To je jako loše jer nas baš ti veliki ucjenjuju cijenama otkupa, skladištenja i povlače sve novce iz fondova. Jasno mi je da i njima treba sredstava, ali nemoguće je da se mi natječemo protiv njih jer u ovakvim neravnopravnim tržišnim uvjetima oni su ti koji će pokupiti sve, a nama neće ostati ništa", ističe. Osvrnuo se i na cijene repromaterijala i raniju isplatu poticaja.

"Zašto ne bi kupili repromaterijal vansezonski da se ne moramo zaduživati sa enormnim kamatama nego da prođemo jeftinije? Jer to nikome nije u interesu. Prošlogodišnji poticaji su primjerice isplaćeni ranije samo zbog izbora. Vidjet ćemo kako će to biti ove godine, ali apeliram na institucije da ne čekaju zadnji dan. U zadnjih nekoliko godina nismo privukli niti jednog centa na selo, a to je sramotno", govori Pranjić.

Inzistiraju i na povlačenju natječaja za Mjeru 4 i raspisivanje novog, pravednijeg. Ne napravi li se hitni i drastični zaokret u agrarnoj politici, Hrvatska će doći u situaciju da će morati uvoziti poljoprivredne proizvode u vrijednosti od jedne do jedne i pol milijarde dolara godišnje.


Tagovi

Petar Pranjić Davor Romić Ministar poljoprivrede Baranjska brazda


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)