Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 19.12.2023. 18:00

Nema snijega: U nekim dijelovima Europe očekuju se štete na ozimim žitaricama

Vremenska prognoza pokazuje da će do 23. prosinca biti toplije nego inače u većini područja, a kišovito u planinskim predjelima i u regiji centralnog i istočnog Mediterana. Očekuju se grmljavine i obilni pljuskovi

Foto: Depositphotos/malshak
  • 1.009
  • 60
  • 1

U prosincu je zabilježen nagli pad temperatura, a uvjeti vlažniji nego obično se nastavljaju, stoji u izdanju Biltena JRC MARS - praćenje usjeva u Europi. Krajem studenog i početkom prosinca temperatura je naglo pala. Izrazito negativne vrijednosti zabilježene su u srednjoj i sjevernoj Europi.

Hladno na sjeveru

Očekuju se štete na ozimim žitaricama u srednjoj Europi, posebno na vlažnim zemljištima gdje nema snježnog pokrivača koji služi kao izolator. Usjevi su u osjetljivoj fazi, jer tijekom toplog perioda nisu razvili otpornost na hladnoću.

U sjevernim državama temperatura se na nekim lokacijama spuštala i do -20ºC, ali je sloj snijega spriječio negativne posljedice. U jugoistočnoj Njemačkoj, Austriji, Češkoj, južnoj Poljskoj i Slovačkoj potencijalne štete ublažene su snježnim padalinama, koje su regionalno donijele više od 20 cm svježeg snijega čime su biljke zaštićene od hladnoće.

Prevelika vlaga je poremetila završetak sjetve, posebno krušne pšenice, na sjeveru Francuske, u zemljama Beneluksa i zapadnoj Njemačkoj, što će rezultirati povećanjem površina pod jarim žitaricama.

Na jugu i istoku kontinenta oborine su donijele olakšanje, dok su u Rumunjskoj i Bugarskoj ublažile posljedice suše u prethodnom periodu. U Bjelorusiji, sjeveroistočnoj Ukrajini i europskoj Rusiji, debeo snježni pokrivač preko polja ozime pšenice pruža adekvatnu toplinsku izolaciju od velikih hladnoća.

Izraziti deficit kiše uočen je u nekim regijama zapadnog Mediterana, duž mediteranske obale Španjolske i u južnoj Italiji. Nedostatak padavina negativno utječe na pšenicu i ječam u njihovim ranim vegetativnim fazama u Magrebu, odnosno sjevernom Maroku i, posebno, zapadnom Alžiru.

Kiše su bile obilne u alpskom i karpatskom području,na dijelovima Balkanskog poluotoka i Turske te u crnomorskoj regiji. U nekim područjima ova jesen je rangirana u tri najvlažnije od 1991. godine.

Toplije i kiša do 23. prosinca

Vremenska prognoza pokazuje da će do 23. prosinca biti toplije nego inače u većini regija, a kišovito u planinskim predjelima i području centralnog i istočnog Mediterana. Očekuju se grmljavine i obilni pljuskovi. Za sjevernu Bugarsku, dijelove Turske i veći dio istočne Europe očekuju se temperature iznad prosjeka za ovo doba godine. Za sjever Italije i francusku rivijeru predviđa se sušan period, dok će veoma vlažno biti u najsjevernijim dijelovima Iberijskog poluotoka, Škotskoj, području Alpa, Norveškoj i dijelovima Turske.

Dugoročna vremenska prognoza ukazuje na umjerenu vjerojatnost toplijih uvjeta od uobičajenih. Očekuje se da će u dijelovima južne Europe premašiti dvadesetčetverogodišnji prosjek za 2ºC u siječnju i veljači, a do ožujka do 1ºC u većem dijelu kontinenta. Padaline bi trebale biti za 50 mm iznad prosjeka.


Tagovi

JRC Mars Vremenska prognoza Prognoza za zimu Stanje usjeva Ozimi usjevi Padaline


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.