Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 12.09.2014. 10:00

Nema restrikcija na izvoz žitarica

Prošli tjedan tržište žitarica i uljarica obilježila je snažna potražnja za žitaricama iz Crnomorske regije, zalihe kanadskih žitarica zabilježile su oštar rast, dok je plamino ulje zabilježilo pad cijene.

Foto: depositphotos.com
  • 559
  • 67
  • 0

Prošli tjedan tržište žitarica i uljarica obilježila je snažna potražnja za žitaricama iz Crnomorske regije, zalihe kanadskih žitarica zabilježile su oštar rast, dok je plamino ulje zabilježilo pad cijene. Budućnosnice britanske pšenice za studeni 2014. prošli su tjedan pale ispod 120 £/t, nakon što su tri tjedna bile vrlo blizu tom padu pa su tako nastavljena negativna tržišna kretanja za britansku prehrambenu pšenicu.

Rusija ne razmatra restrikcije na izvoz žitarica

Prema prošlotjednim izvještajima, zabilježena je i velika potražnja za žitaricama crnomorske regije. Nakon negativnih cjenovnih tržišnih kretanja, cijene ruske pšenice prošli je tjedan podržao rekordni porast izvoza (4,5 Mt za kolovoz), što je pomoglo neutraliziranju pritiska žetve. Rast izvoza u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, zabilježila je i Ukrajina koja je u prva dva mjeseca sezone, od lipnja do kolovoza, izvezla 5,01 Mt dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju izvoz iznosio 3,3 Mt.

Snažan ruski izvoz pšenice o kojem se izvještavalo proteklog tjedna, dodatno je ojačao slabljenjem tečaja. Naime, Ruska rublja pala je na najnižu točku u odnosu na američki dolar početkom prošlog tjedna, a zbog zabrinutosti oko mogućeg zaoštravanja sukoba u Ukrajini. Ruski je potpredsjednik Vlade u međuvremenu ponovio da Rusija ne razmatra restrikcije na izvoz žitarica tijekom sezone 2014./15.

Neke je mučila suša, a neke velika vlaga

U Velikoj Britaniji je do 02. rujna ovršeno 90 % pšenice, a podaci govore da je prosječna kvaliteta i dalje dobra, no prema nekim naznakama kvaliteta kasnije ovršenih usjeva počinje opadati zbog učestalih kiša koje su na mjestima odgodile žetvu.

U nekim "žitnim" dijelovima argentinskih pampa, iznimni uvjeti vlage usporili su završnu fazu berbe kukuruza sezone 2013./14. S druge strane, u Kini je do prije dva tjedna vladalo najsuše razdoblje u posljednjih 40 godina. Ipak, Kina je objavila kako su ukupne štete na usjevima, prvenstveno kukuruza, minimalne.

Naglo skočile zalihe kanadskih žitarica

Zalihe uroda s najvažnijih kanadskih polja pokazuju naglo povećanje ukupnih zaliha u usporedbi sa istim prošlogodišnjim razdobljem. Zahvaljujući obilnoj prošlogodišnjoj žetvi, zalihe pšenice najviše su u posljednjih dvadeset godina, a u odnosu na prošlu godinu su udvostručene.

Unatoč nižim prognozama proizvodnje, koje je izdalo američko ministarstvo poljoprivrede (prognoze za pšenicu iznosile su 28 Mt u usporedbi sa 37,5 Mt prošle godine), velike količine zaliha mogle bi doprinijeti kanadskom izvoznom potencijalu za sezonu 2014. /15.

Malezija ukinula porez na palmino ulje

Prošlog je tjedna malezijski porez na izvoz sirovog palminog ulja za rujan i listopad sveden na nulu. Za rujan je prvotno određen porez od 4,5 %, no smanjen je, odnosno ukinut kako bi se pokušala potaknuti potražnja za izvozom koja je u kolovozu bila slaba. U kolovozu je izvoz palminog ulja iz Malezije zabilježio 5-postotni pad u odnosu na srpanj i iznosio 1,29 Mt.

Špekulira se i kako bi Indonezija, kao najveći proizvođač palminog ulja, po pitanju poreza mogla slijediti primjer Malezije. Palmino ulje čini osnovu na tržištu biljnih ulja, ključni aspekt potražnje za uljaricama, pa bi tako niže cijene palminog ulja na izvoznim tržištima mogle utjecati na smanjenje potpore za tržište biljnih ulja.

Prema prognozama Institucije za analizu tržišta žitarica, proizvodnja uljane repice u EU sada je projicirana na 23,2 Mt što je porast od 0,3 Mt u odnosu na prethodnu procjenu (21,1 Mt 2013./14). Porasla je i procjena prognoze proizvodnje suncokreta za 0,4Mt na 8,6 Mt. U 2013./14. bila je 8,9 Mt.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Zalihe kanadskih žitarica Palmino ulje Pšenica Restrikcije na izvoz Potražnja Rekordni porast izvoza Crnomorska regija Ruska rublja Ovršeni usjevi Kanadski izvozni potencijal Uljana repica Proizvodnja suncokreta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]