Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 06.07.2015. 13:30

Nema odmora za ukrajinske poljoprivrednike!

Ukrajina će najvjerojatnije zadržati visoku razinu proizvodnje pšenice u 2015.

Foto: depositphotos.com,
  • 516
  • 68
  • 0

Svi su izgledi na strani ukrajinskih poljoprivrednika, pa bi tako proizvodnja žitarica mogla doseći visoku razinu, sa rekordnim količinama koje će se prodati izvan zemlje. EU izvoz nešto je slabiji u lipnju, sudeći prema količini izvoznih dozvola.

Globalne klimatske prilike ukazuju na velike promjene u temperaturi ove godine, što se odražava i na usjevima svijeta koje je zahvatila suša. Iran će pritom smanjiti uvoz pšenice za mljevenje jer domaća proizvodnja je naglo porasla.

Ukrajinske usjeve prati sreća

Ukrajina će vjerojatno zadržati visoku razinu proizvodnje žitarica u sezoni 2015/16, i to kao rezultat povoljnih klimatskih prilika i velike količine zasijanih površina. Ministar poljoprivrede procjenjuje da bi ukupna proizvodnja žitarica mogla doseći oko 60Mt ove godine (63.8Mt u 2014/15), a izvoz bi mogao dotaknuti i rekord sa svojih 34Mt (Reuters). U tjednu do 16. lipnja, izvozne dozvole za meku pšenicu EU pale su za 16% na 399.3Kt od 477.7Kt prethodnog tjedna. Količina odobrenih izvoznih dozvola za ječam također su pale za 43%, na 56Kt (EU komisija).

Iran obnavlja domaću proizvodnju pšenice za mljevenje

Globalne temperature u svibnju dosegnule su najvišu razinu od početka mjerenja 1880., pa je to bilo najtoplijih pet mjeseci u jednoj godini ikad. Svibanj je za 0,9 stupnjeva Celzijevih bio topliji od trenutnog prosjeka (20. stoljeće). Nadalje, površinska temperatura mora ostaje iznad normalne razine, a vjerojatnost za El Nino, prema meteorolozima je visokih 80%.

Iran će vjerojatno smanjiti uvoz pšenice za mljevenje za oko dvije trećine u ovoj godini do ožujka 2016. Prošle godine je uvoz pšenice za mljevenje prelazio i 6Mt, međutim, ta brojka će vjerojatno biti smanjena na oko 1.5 do 2Mt, kako raste lokalna proizvodnja.

Foto: depositphotos.com, @lakeemotion


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

El Nino Žitarice Svjetsko tržište Pšenica Uvoz Iran Lokalna proizvodnja Pšenica za mljevenje EU izvoz Ukrajinski poljoprivrednici Izvozne dozvole Meka pšenica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."