Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 11.10.2022. 15:00

Neizvjesnost podiže cijene žitarica i uljarica - koliko su otišle gore?

Na kretanje cijena najveći utjecaj i dalje imaju događanja u Ukrajini i Rusiji

Foto: Depositphotos/oqtave
  • 697
  • 35
  • 0

Zbog trenutne situacije rata između Rusije i Ukrajine, povećava se zabrinutost da će Rusi zatvoriti crnomorski izvozni koridor, zbog čega su naglo porasle cijene žitarica.

Na početku ovog tjedna ugovori za prosinac za pšenicu na pariškom MATIF-u su dostigli iznos od 364,25 eura po toni, dok se kukuruz prodavao za 346,75 €/t.

Cijena uljane repice je iznosila 642,50 €/t.

Na čikaškoj burzi pšenica je dostigla cijenu od 355,14 €/t, odnosno poskupila je 6,11 posto. Ugovori za prosinac za kukuruz su poskupjeli za 2,01 posto i prodavani su za 283,25 €/t, a ugovori za studeni za soju su dostigli 520,22 €/t. Sojino ulje bilježi blagi pad cijene od 0,5 posto. Zob je poskupila za 1,72 posto i prodavala se po cijeni od 273,14 eura po toni.

Hoće li crnomorski koridori ostati otvoreni?

Agrarheute piše da je okidač rasta, pored neizvjesnosti oko otvorenosti crnomorskih koridora, bila eksplozija koja je djelomično uništila most na Krimu. Još će veći utjecaj imati raketiranje Kijeva i drugih ukrajinskih gradova. 

Martin Griffiths, šef misije UN-a, je izrazio uvjerenje da će dogovor uz posredovanje Ujedinjenih naroda, koji omogućava ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora, biti produžen, pa čak i proširen.

"U Ujedinjenim narodima imamo stav da treba težiti obnovi i prilično sam uvjeren da ćemo to postići, ali i da to treba ići dalje od ciklusa od četiri mjeseca."

Do sada izvezeno 6,2 milijuna tona

Ministarstvo infrastrukture Ukrajine je navelo da su 274 broda sa 6,2 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda napustila ukrajinske luke i uputila se prema Africi, Aziji i Europi.

Podacima Državne carinske službe Ukrajine pokazuju da je od 1. srpnja, početka tržišne godine 2022-23., do 5. listopada izvezeno ukupno 9,17 milijuna tona žitarica i mahunarki, uključujući 468.000 tona do sada u listopadu. 

Prošlogodišnji izvoz je iznosio 14,95 mil. t, od čega u listopadu 589.000 tona. Trenutni ukupan izvoz obuhvaća 3,21 mil. t pšenice, 823.000 tona ječma, 5,1 milijun tona kukuruza.

Izvezeno je 9,17 milijuna tona žitarica i mahunarki (Foto:  Depositphoto/IgorStrukov)

Smanjen ruski izvoz

Unatoč rekordnoj žetvi u Rusiji, izvoz znatno zaostaje za prošlogodišnjim. Ipak, očekuje se da će izvoz pšenice za tekuću sezonu 2022./23. porasti za 0,3 milijuna tona i iznositi 43,4 mil. t. Revizija je napravljena zbog rastuće potražnje za uvozom i dobre žetve.

Naime, procjene za 2022. predviđaju rekordnu žetvu žitarica od 150 miljuona tona, uključujući 100 mil. t pšenice. Rusija je izvezla oko 10,2 mil. t ove žitarice od srpnja do rujna, što je pad od 22 posto u odnosu na prethodnu godinu i pad od 14 posto u odnosu na petogodišnji prosjek. Isporuke su ograničene zbog jake rublje i izvoznih tarifa.

Sjetva ozimih žitarica odgođena je zbog teške suše u ključnim uzgojnim regijama na jugu. 


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]