Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Sjetva suncokreta
 • 10.04.2023. 16:30

Ne ponavljati greške kod sjetve suncokreta: Pričekati pravu temperaturu tla

Treba pričekati i do kraja travnja obaviti sjetvu, pod uvjetom da zemljište bude zagrijano na barem osam stupnjeva Celzijusa.

Foto: Depositphotos/Ivanov
 • 2.536
 • 174
 • 0

Ako se suncokret sije poslije pšenice, što je najčešći slučaj, neophodno je ugarenje ili oranje na 15 cm dubine da se prekine kapilaritet u zemljištu, odnosno isparavanje vlage iz tla. Nakon toga je oranje, najbolje plugovima obrtačima na dubini 25 do 30 cm. Razumije se da se određena količina kompleksnih gnojiva prije oranja u jesen unosi u zemljište po prethodnom upotrebom pneumatskih rasipača mineralnih gnojiva.

U proljeće se vrši predsjetvena priprema tla kultivatorima, balansnim drljačama i drugim oruđima na dubini sjetve sjemena suncokreta. U praksi, sjetva se obavlja 80 posto pneumatskim sijačicama i 20 posto običnim mehaničkim. Iskustvo je pokazalo da je postignut zadovoljavajući sklop biljaka u berbi ako je on osiguran sa 90 do 106 posto od planiranog.

Ne treba sijati u vlažno i nezagrijano tlo

Suncokret se sije kada se sjetveni sloj zagrije na osam do 10 stupnjeva Celzijusa, a to je obično od 1. do 10. travnja. Obavezno završiti do kraja travnja. To je iz razloga što sjetveni sloj nije zagrijan na navedenu temperaturu, te naši poljoprivredni proizvođači prave najveće greške jer siju najčešće u vlažno i nezagrijano tlo. U tom slučaju sjeme istrune ili bude plijen ptica i zemljišnih štetnika.

Treba pričekati i do kraja travnja izvesti sjetvu sijačicama pod uvjetom da zemljište bude zagrijano na bar osam stupnjeva Celzijusa.

Koja dubina, norma i međuredni razmak?

Dubina sjetve je četiri do šest centimetara. Norma je četiri do pet kilograma dorađenog sjemena hibridnog suncokreta. Zbog preciznosti koristiti precizne pneumatske sijačice čija je optimalna brzina kretanja šest do sedam kilometara na sat.

Suncokret se sije na međuredni razmak 70 cm, a razmak u redu iznosi 20 do 30 cm, ovisno od dužine vegetacije i namjene hibrida, da bi se ostvarilo 40 - 60.000 biljaka po hektaru u berbi. Gustoća za zelenu masu i silažu iznosi 60 - 70.000 biljaka/ha.

Postrni suncokret za sjeme sije se u sklopu 60 - 70.000 biljaka/ha, a za zelenu masu u sklopu 70 - 85.000 biljaka/ha. Sjetva je od 1. - 10. srpnja za sjeme, odnosno 1. - 15. srpnja za zelenu masu.

Kako izračunati razmak u redu?

Primjer izračunavanja razmaka u redu pri sjetvi:

 • sklop biljaka po metru kvadratnom 5,6 = 56.000 bilj./ha;
 • klijavost = 93 posto;
 • čistoća = 98 posto;
 • postotak povećanja sjetvene norme: 100 - (klijavost x čistoća/100) = 9%;
 • međuredni razmak u redu iznosi 70 cm (0,7 m).           
 • razmak u redu = 10.000 / (56.000 + 9 %) x 0,7 = 10.000 / 42.728 = 0,23 m (23 cm).

Podešavanje sijačice "Pigoli" je kao kod kukuruza.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Izračunavanje razmaka u redu. Sjetva Priprema za sjetvu


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo Ankicu Ursić Molnar iz Zlatne grede, dobitnicu nagrade za najbolju #RuralFoto fotografiju u kategoriji #životinje. Mi nismo u kadar ulovili jelene, poput nje, ali tu su njezine ovce, konj Safir i njezina šarplaninka Krca. Usko... Više [+]