Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vrbanić
  • 05.07.2016. 10:30

Navodnjavanje i poštivanje tla donose profit

Ako želite ostvariti profit, morate poštivati tlo, navodnjavati, ulagati u proizvodnju, ali najprije morate sve to voljeti, kaže vlasnik OPG.-a Igor Vrbanić.

  • 1.995
  • 323
  • 0

Uzimajući u obzir dugogodišnju obiteljsku tradiciju, Igor Vrbanić je završio Poljoprivrednu školu te se i sam počeo baviti najvažnijom gospodarskom djelatnosti Slavonije i Baranje, poljoprivredom. Spoznao je da, ako se posao obavlja s ljubavlju i savjesti na ažuran i predan način, od poljoprivrede se može uredno živjeti.

Parafrazirajući staru, a svima znanu izreku: ako nađete posao koji volite, nikada nećete raditi, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Vrbanić poručuje: ako želite ostvariti profit, morate poštivati tlo, navodnjavati, ulagati u proizvodnju, ali najprije morate sve to voljeti.

Uzgajaju industrijski krumpir, sjemensku soju, šećernu repu, pšenicu, ječam...

"Nekoć davno, za prve smo poljoprivredne parcele plaćali najam. Svojim smo radom došli do financijskih sredstava kojima smo od države i fizičkih osoba kupili zemljište, ostalo smo uzeli u zakup od istih, poručio je nositelj gospodarstva", Igor Vrbanić.

Kako se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vrbanić bavi isključivo ugovorenom proizvodnjom, ratarskim kulturama obogaćuje domaće tržište čime osim što štiti, potiče i njeguje domaću proizvodnju, isplaćuje i primitak od samostalnog rada radniku koji je na gospodarstvu zasnovao stalni radni odnos.

Ponosni uzgajivači kultura na 130 ha

U skladu navedenog, već dva i pol desetljeća (u ovo vrijeme peteročlano) gospodarstvo Vrbanić njeguje tradiciju bavljenja ratarstvom. Cjelokupnih 130 ha obradivih površina dio su proizvodnje, kao partnerice održive budućnosti Hrvatske. Diče se uzgojem industrijskog krumpira, sjemenske soje, šećerne repe, pšenice, ječma, suncokreta i merkantilne soje.

Legalizirali su bušene bunare koji im predano služe za navodnjavanje, a jedini problemi s kojima se susreću osim nepredviđenih nepogoda na koje ne mogu utjecati, svima su poznati, a oni su na žalost, poticaji. "Nikad ne znate koliko ćete poticaja dobiti. Svakako bi bilo pravednije, ali i bolje da se poticaji isplaćuju po kilogramu, a ne po površini", kaže on.

Dodaje da im najviše problema, kada govorimo o nepogodama, izazivaju poplave zbog neravnomjerne količine padalina, poglavito u šestom mjesecu, što je nedavna situacija i dokazala.

"Sušu možete riješiti navodnjavanjem, no kada padnu velike količine oborina to ne možete riješiti u jednom danu zbog čega dolazi do velikih gubitaka u proizvodnji", elaborirao je Igor.

Dani otvorenih vrata na poljima

Vlasnik OPG-a Igor Vrbanić

Iskustvu i stečenom znanju unatoč, edukacije radi, Igor posjećuje razne sajmove kako bi usavršio najvredniji kapital, znanje. Smatra kako su sajmovi u 21. stoljeću svedeni na kućne sajmove firmi, odnosno dane otvorenih vrata na poljima kojima je i sam organizator. Uspješni je pobornik ovakve "manifestacije" jer smatra kako poljoprivrednici vole vidjeti stanje u poljoprivredi kakvo zaista jest. U stručnom usavršavanju najviše mu je pomogao Novosadski sajam, gdje je stvarno puno vidio i čuo.

Uzimajući u obzir da je poljoprivreda tvornica na otvorenom, članovi OPG Vrbanić preventivno provode zaštitu kako ne bi došlo do šteta uzrokovanih bolestima i štetnicima koje napadaju ratarske kulture. Isto tako, vode brigu oko plodoreda koji u cijeloj proizvodnji pšenice, ječma i krumpira ima najveću ulogu.

"Svatko tko želi raditi i uživati u radu, trebao bi se baviti humanom proizvodnjom, odnosno poljoprivredom. Vjerojatno i sami znate da novac nije mjerilo sreće. Sreća je kad dođete na polje i vidite plod svog rada. Tada se osjećate ispunjenim, zadovoljnim i ponosnim. Znate da ste proizveli hranu koja će nahraniti brojne ljude. Znate da ste učinili dobro djelo. Znate da koristite i pridonosite zajednici", ponosno je kazao vrijedni poljoprivrednik, Igor Vrbanić


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ratarstvo Kanan Krumpir Proizvodnja krumpira Sjemenska roba Igor Vrbanić OPG Igor Vrbanić Profit Prihod Poticaji Zaštita Plodored


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]