Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 07.04.2009.

Navodnjavanje 250 hektara oranica

Međimurski pilot projekt navodnjavanja

  • 1.497
  • 72
  • 0

Petar Čobanković, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva u srijedu, 1. travnja uz nasip akumulacije HE Čakovec kraj Kuršanca otvorio je radove kojima počinje gradnja sustava za navodnjavanje u tzv. pilot projektu navodnjavanja, prvom u Međimurskoj županiji koji pokriva čak 250 hektara oranica, s mogućnošću proširenja sustava na skoro još toliku površinu.

Radove vrijedne 26 milijuna kuna, koji obuhvaćaju gradnju vodozahvata u akumulaciji, te cjevovode na 250 ha oranica obavit će međimurska poduzeća Đurkin i Hidrotehnika te Vodotehnika Zagreb.

- Ovo je primjer kako se u kraju kao što je Međimurje - rekao je ministar P. Čobanković - mogu bolje iskoristiti ograničeni resursi. Međimurje ima malo zemlje, najgušće je naseljen kraj u Hrvatskoj, pa se navodnjavanjem mora omogućiti izbijanje maksimalnih prinosa po jedinici površine s mudro odabranim kulturama. Za sve projekte koji su zahvatom veći od 200 ha državni se poticaj daje u iznosu od 80%, a tu je dodatna prednost što je za korištenje površina pod navodnjavanjem već osnovana i udruga korisnika. Kad smo započeli ovaj posao, u Hrvatskoj je 2004. bilo tek 6.000 ha navodnjavano, danas je već 15.000 ha, a u 80 sličnih projekata radi se na novih 40.000 ha. Do 2020. godine moramo imati najmanje 65.000 hektara pod sustavima navodnjavanja.

- Prednost koju ovdje koristimo - dodao je dožupan Mladen Križaić, resorno zadužen za poljoprivredu - je i u tome što ne moramo graditi posebnu akumulaciju, koristimo postojeću, a javno zahvaljujem ministru Petru Čobankoviću koji nas je podržao kada smo u taj projekt krenuli. Vrijednost investicije snose Hrvatske vode s 80% i Međimurska županija s 20%. Mislim da ćemo ovdje steći iskustva potrebna za gradnju sličnih sustava po cijelom Međimurju. Zlatko Đurkin, vlasnik poduzeća Đurkin d.o.o., preuzeo je ulogu nositelja radova među tri poduzeća:
- Uspjeli smo na natječaju ponuditi najbolje uvjete, moje poduzeće i Hidrotehnika obavit će najveći opseg radova niskogradnje, dakle sve iskope i zacjevljenja, a zagrebačka Vodotehnika angažirana je za opremu, u prvom redu tehnike vodozahvata na jezeru.


Izvori

Međimurje - županijske novine


Tagovi

Ratarstvo Navodnjavanje Projekti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako milo gleda i kako je prekrasan! 🥰