Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje duhana
  • 31.12.2015. 07:35

Natječaj za ugradnju solarnih sušnica za duhan

Proizvođačima duhana iz Virovitičko-podravske županije sufinancirat će se ugradnja solarnih sušnica za duhan.

  • 525
  • 144
  • 0

Virovitičko-podravska županija objavila je javni poziv za prikupljanje prijava za sudjelovanje u provedbi programa korištenja obnovljivih izvora energije u sklopu projekta "Sol siccus tobacum - instalacija solarnih kolektorskih sustava na postrojenjima za sušenje duhana".

Riječ je o programu neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana, na postrojenjima za sušenje, a koji je županija prijavila Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA.

Cilj je smanjiti korištenje plina i lož ulja

Vrijednost investicije je šest milijuna kuna od čega fond osigurava 80% novca. Maksimalni iznos financiranja po jednom sustavu iznosi 30 tisuća kuna. Ugradnja 200 solarnih sušnica za duhan usmjerena je na povećanje konkurentnosti duhanskih proizvođača, ali i poticanju istih, kako za sušenje duhana više ne bi koristili plin ili lož-ulje, već obnovljive izvore energije. Razlog tome je što se na poljima Virovitičko-podravske županije proizvede oko 90% hrvatskoga duhana, a najveći teret duhanskoj proizvodnji predstavlja upravo trošak energije.

Investicija će se isplatiti već u prvoj godini

"Duhanska proizvodnja je iznimno važna za Virovitičko-podravsku županiju, a najveći trošak naših duhanaca je plin, koji se danas upotrebljava za sušenje. S ovim projektom, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 200 sušara u našoj županiji će dobiti solarne ćelije na krovove, što će umanjiti potrošnju energenta za oko 30%, odnosno, već u prvoj godini će im se ta investicija isplatiti. Cilj nam je pripremiti proizvođače duhana za održivu proizvodnju u budućnosti", ističe virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Prijaviti se mogu pravne osobe, OPG-i, obrti i zadruge

Osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje, kroz korištenje velikoga broja sunčanih sati ugradnjom solarnih panela na sušare za duhan, cilj ove investicije je potaknuti i razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji te razviti model spajanja tih izvora s poljoprivrednom proizvodnjom.

Pravo podnošenja prijava na ovaj javni poziv imaju sve pravne osobe sa sjedištem odnosno prebivalištem na području Virovitičko-podravske županije, koje imaju postrojenje za sušenje duhana također u toj županiji te ugovorenu proizvodnju i otkup duhana s nekim od registriranih organizatora otkupa u RH, zatim obiteljska poljoprivredna gospodarstava, obrti, zadruge, trgovačka društva i drugi oblici organizirane proizvodnje duhana.

Prijave se primaju do iskorištenja sredstava

Rok za dostavu ponuda nije preciziran, već traje do iskorištenja sredstava. Pisane prijave šalju se preporučenom pošiljkom na adresu: Virovitiĉko-podravska županija, Trg Ljudevita Pataĉića 1, 33000 Virovitica, s naznakom "Prijava na javni poziv za sudjelovanje u programu instalacije solarnih kolektorskih sustava na postrojenju za sušenje duhana - ne otvarati."

Javni poziv, nacrt ugovora i prijavni obrazac možete detaljno pročitati ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Virovitičko-podravska županija Sušenje duhana Solarne sušnice Duhanska proizvodnja Tomislav Tolušić Solarni paneli


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]