Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 27.10.2016. 13:30

Nastavljen rast svjetskih zaliha soje

Globalna proizvodnja soje dodatno je unaprijeđena u nedavno objavljenom USDA izvještaju svjetske ponude i potražnje. Prinosi američke soje, koja je posijana na rekordnim površinama, doprinijeli su naglom premašivanju globalnih projekcija roda te uljarice za sezonu 2016/17.

Foto: pixabay.com/charlesricardo
  • 2.002
  • 258
  • 0

Globalna proizvodnja soje dodatno je unaprijeđena u nedavno objavljenom USDA izvještaju svjetske ponude i tražnje. Prinosi američke soje, koja je posejana na rekordnim površinama, doprinijeli su naglom premašivanju globalnih projekcija uroda te uljarice za sezonu 2016/17. U međuvremenu, globalne zalihe žitarica, su prema prognozama nešto niže od prošlomjesečnih.

Južnoamerički tržišni igrači utječu na rast zaliha soje

USDA je podigao svoju prognozu globalnih zaliha soje, na kraju sezone 2016/17, za preko 5Mt u odnosu na izvještaj iz prošlog mjeseca. Revidirane projekcije zaliha soje, koje iznose 77,4 Mt, sada su povećane u usporedbi sa sezonom 2015/16, kada je prognozirano smanjenje zaliha te uljarice. Prema prethodnom izvještaju agencije Reuters, to je samo neznatno povećanje od 1,2Mt u odnosu na podatke iz sezone 2014/15, ali ipak iznad očekivanja uljarske industrije.

Do rasta je došlo zbog povećanja zaliha koje su u sezoni 2015/16 pratili južnoamerički tržišni igrači i povećanja prognoza proizvodnje za sezonu 2016/17. Sjedinjene Američke Države su zbog većih prinosa, u sezoni 2016/17, podigle proizvodnju za 1,9Mt, u odnosu na izvještaj iz rujna, na 116,2Mt. Međutim, treba napomenuti da je to ipak niže od očekivanja koja je u svom izvještaju naveo Reuters. Proizvodnja soje u Brazilu, gdje sjetva još traje, porasla je na rekordnih 102Mt u usporedbi sa prethodnih 96,5Mt, piše u najnovijem izvještaju koji je objavio CONAB.

Smanjuju se zalihe kukuruza

Globalne i američke prognozirane zalihe kukuruza, u sezoni 2016/17, smanjene su u odnosu na procjene iz rujna. Jača globalna potražnja, u kombinaciji smanjenjem proizvodnje dovela je do smanjenja zaliha te žitarice. Veći učinak se očekuje od Brazila zbog proširenja površina pod kukuruzom, ali ovo je više nadoknada slabije proizvodnje u SAD i Europskoj uniji. Tijesne procjene prinosa kukuruza u Sjedinjenim američkim državama i povećanje izvoznih procjena najavljuju smanjenje prognoziranih zaliha za 1,6 Mt. Međutim, očekivane američke zalihe od 58,9Mt i dalje će biti za gotovo 15Mt veće nego na kraju 2015/16.

Blago smanjenje proizvodnje pšenice

Nastupajuća smanjenja proizvodnje pšenice u EU (za 2Mt) će se u najvećoj mjeri biti ublažena povećanjima u Kanadi (za 1Mt) i Australiji (za 0,8Mt) gde se uvjeti za razvoj pšenice ocjenjuju kao odlični. Slično potražnji, smanjena potrošnja namirnica životinjskog porijekla se djelomično neutralizira povećanjem potrošnje u Indiji (za 1Mt). Ove promjene uz prilagođavanje povlačenju iz robnih rezervi dovest će do blagog smanjenja proizvodnje pšenice do kraja sezone u odnosu na projekcije prije mjesec dana.

Kada je riječ o globalnom tržištu pšenice prognoze su, također, nešto bolje od prošlomjesečnih, što je djelomično uvjetovano povećanim uvozom iz Indije sa 2Mt na 3Mt. Među najvećim izvoznicima, višak će nastati u Australiji (za 1Mt), SAD (za 0,7Mt), Kanadi (za 0,5Mt) i Ukrajini (za 0,5Mt). U međuvremenu, predviđa se da se EU izgubiti dodatni dio tržišta za 1Mt u usporedbi sa SAD i sjevernom Afrikom.

Izvor: www.cereals.ahdb.org.uk, Foto: pixabay.com/charlesricardo


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Soja Pšenica Kukuruz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer