Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski duhani
  • 03.09.2019. 16:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Nastavlja se uspješna suradnja Grada Virovitice i Hrvatskih duhana

Vodstvo Hrvatskih duhana i predstavnici BAT-a sastali su se gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom i dogovorili nastavak uspješne suradnje

Foto: Hrvatski duhani
  • 1.150
  • 87
  • 0

S početkom berbe duhana, najvećeg otkupljivača te ratarske kulture, tvrtku Hrvatski duhani, iz Southamptona (UK) posjetio je menadžer razvoja proizvodnje duhana BAT-a Helio Moura i tom se prilikom uz vodstvo svojih domaćina sastao s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom.

Otkupna cijena duhana dosegnula navišu razinu ikad

"Održivost proizvodnje duhana od iznimnog je značaja za Grad Viroviticu i cijelu našu županiju. To je kultura koja generacijama osigurava radna mjesta i čini značajan udio u BDP-u. Od preuzimanja Hrvatskih duhana od strane BAT-a zadovoljstvo nam je što se nastavio rast otkupnih cijena, a posebno što su Hrvatski duhani poljoprivrednicima pomogli u rješavanju problema nedostatka radne snage kroz program nabavke mehaničkih berača. Vjerujem da ćemo uspješnu suradnju nastaviti i u budućnosti", kazao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. 

Prosječna otkupna cijena po kilogramu duhana tipa svijetla viržinija prošle je godine dosegnula najvišu razinu ikad u Hrvatskoj - u odnosu na berbu 2017. bila je viša za 4 posto, a ujedno je bila viša i od konkurencije.

"Ponosni smo što svake godine otkupna cijena duhana raste i tako ćemo nastaviti i dalje. U posljednjih pet godina cijena je porasla više od 16 posto, a u posljednjih deset godina gotovo 35 posto. Uz to, svake godine svojim proizvođačima nudimo povoljne uvjete osiguranja, a u zadnje dvije godine s ukupno 37 proizvođača sklopili smo ugovore za kupnju 29 berača u vrijednosti više od 8 milijuna kuna, uz što je osigurana i tehnička pomoć", istaknuo je na sastanku predsjednik uprave Hrvatskih duhana Flavio Oliveira.

Berači će zamijeniti otprilike 450 radnika, odnosno oko 16.000 dnevnica za ukupno 60 proizvođača koji će obrati gotovo 700 hektara mehanički. 

Programi financiranja kooperanata

Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose preko 60 milijuna kuna, odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. su 12 milijuna kuna, a za potporu održivoj proizvodnji Hrvatski duhani osigurali su bespovratnih 2 milijuna kuna.

Sastanku su, uz menadžera lanca opskrbe Hrvatskih duhana Igora Švarca, nazočili i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Bojan Mijok, pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Vesna Grbac, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Sanja Kirin i predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša s direktoricom Kristinom Plešom.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Hrvatski duhani Virovitica Cijena Duhan Kooperanti


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Makovi u Baranji #RuralFoto #Proizvodnja