Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.02.2023. 15:00

Nastavlja li se rast cijena žitarica i uljarica?

Nakon rasta početkom tjedna, u četvrtak su cijene pale. U Argentini bilježe slabiju žetvu, a kasni im i sjetva kukuruza dok Australija i Rusija imaju rekordne prinose pšenice

Foto: Depositphoto/YAYImages
  • 3.190
  • 184
  • 0

Kraj tjedna donio je pad cijene pšenice od 3 eura/t poslije četiri dana rasta. U četvrtak se za tonu na pariškom MATIF-u trebalo izdvojiti 291,75 eura. Očekivalo se da će dostići granicu od 300 eura/t, ali to se nije dogodilo.

Pad od 1,25 eura/t zabilježio je kukuruz čija je cijena iznosila 287,75 eura/t. Uljana repica je nakon pet dana poskupljenja doživjela najveći pad od 6,5 eura/t na 547,75 eura/t. Po otvaranju burze u petak cijene su ponovo pokazale slab rast.

Američka čikaška burza CBoT bilježi cijenu pšenice na tržištu budućnosnica za ožujak od 261,64 eura/t. Trenutno je u blagom padu. Slično se događa i s kukuruzom čija je vrijednost 248,71 eura/t. Za soju je skoro nepromijenjena i iznosi 519,94 eura/t. Očekivao se silazni trend, ali je on zaustavljen lošom prognozom žetve u Argentini.

Cijena zobi je pala sa 247,93 na 244,40 eura/t.

Slabi izvoz pšenice iz Europske unije, dok će oko 400 tisuća tona za alžirskog kupca isporučiti Rusija. Kada je u pitanju prognoza proizvodnje krušne pšenice u EU za 2023., analitičari u Strategie Grains su ju povećali za 400.000 tona na 129,7 mil. t u odnosu na 125,6 mil. t u 2022. Za ovogodišnji rod kukuruza se očekuje 63,4 milijuna tona što je povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Vrijeme je u godini kada su cijene niže (Depositphoto/budabar)

Cijene pod La Nina utjecajem

Izvješće USDA nije pokazalo značajnije promjene. U fokusu je proizvodnja kukuruza i soje u Argentini koja se suočava s višegodišnjim djelovanjem La Nina koja značajno umanjuje prognoze žetve. To utječe na globalno smanjenje zaliha ovih usjeva. Analitičari očekuju da će se to odraziti na daljnji rast cijena žitarica.

Žetva soje će biti 41 milijun tona što je manje u odnosu na 45,5 mil. t procijenjenih u siječnju. Burza Rosario je revidirala svoje prognoze naniže, na samo 34,5 mil. t za soju i 42,5 mil. t za kukuruz, izvijestio je Agrarheute.

Brazilski poljoprivredni regulator, Conab, je snizio svoje procjene za drugi usjev kukuruza u zemlji 2022-23. zbog mogućih kašnjenja sjetve uslijed nepovoljnih vremenskih prilika. U pokrajini Mato Grosso do sada je zasijano 12 posto od planiranog. Značajan dio površina će biti zasijano nakon optimalnog roka.

Rekordi u Rusiji i Australiji

S druge strane, očekuju se rekordne žetve pšenice u Rusiji i Australiji, ali i u Brazilu. USDA je blago revidirala svoju procjenu proizvodnje te žitarice u Rusiji na 92 milijuna tona, u usporedbi s preko 100 mil. t koje su prijavile ruske vlasti. Australija žanje rekordan rod od oko 38 mil. t i očekuje se da će imati rekordnu izvoznu sezonu od 28 milijuna tona.

Indija bi mogla produžiti zabranu izvoza pšenice, unatoč očekivanoj dobroj žetvi od 112 milijuna tona, kako bi zaštitila lokalne zalihe. Zabrana bi mogla ostati na snazi do sredine 2024. godine.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena pšenice Cijena kukuruza USDA Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍