Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim
  • 19.08.2015. 18:00

Nakon žetve potrebna je kalcizacija tla!

Jedan od bitnih čimbenika nešto lošijih ovogodišnjih prinosa je ispiranje Ca i Mg iz tla zbog čega se preporuča kalcizacija.

Foto: depositphotos, Stockr
  • 1.149
  • 43
  • 0

Završetak žetve žitarica i uljarica je idealan termin za kalcizaciju zemljišta. Iako je sa Holcim Agrocal proizvodima kalcizacija moguća tokom cijele godine, ljeto je ipak nešto pogodnije, pogotovo za ratare. Dulji sušni periodi omogućuju neprekidnu aplikaciju Holcim Agrocal proizvoda, a sami materijali se bolje vežu sa površinom.

Prošla godina bila je ekstremno vlažna i posljedice toga su vidljive na ovogodišnjim prinosima žitarica i uljarica. Jedan od bitnih čimbenika nešto lošijih prinosa je ispiranje kalcija i magnezija iz tla te snižavanje pH vrijednosti. Zbog toga se preporuča provedba analize tla i kalcizacija.

Važnost pH tla u proizvodnji

U planiranju neke dugoročne uspješne proizvodnje, pH je neizostavni faktor. Sve polazi od njega i o njemu ovisi uspješnost usjeva i planiranje gnojidbe. Sam pH tla je prirodan, a njegova vrijednost ovisi o oborinama, temperaturi, gnojidbi i upravljanju zemljištem. Dubina tla, obrada i sam sastav tla utječu na vrijednost pH. Ako je neobrađeno, tlo se često vraća svojoj prirodnoj pH vrijednosti. Dakle, sve počinje s tlom. Tla koja su obrađivana u vlažnim uvjetima su kiselija nego ona koja su obrađena u suhim, a razlog je da oborine ispiru elemente iz tla među kojima su i kalcij i magnezij.

Gnojidba travnatih kultura

Također, osim žetve, iza nas je i košnja travnatih kultura. Iako su prvi otkosi dali dobre prinose i kvalitetu, svaki uspješan farmer želi i treba imati daljnje dobre otkose. Zato se vrši gnojidba travnatih kultura. Treba napomenuti da, ako se ide u gnojidbu, najveći benefit će biti tamo gdje je pH 6,2 ili viši. Ispod toga korijen biljke neće moći usvojiti hranjiva. Sa Holcim Agrocal proizvodima podiže se vrijednost pH u tlu i time se dobiva bolja iskoristivost gnojiva i gnojovke u tlu i poboljšava se dostupnost hranjiva biljci.

Ako se ostvare najave vremena o dugom i vrućem ljetu, bit će to odličan period za provođenje kalcizacije. Sa Holcim Agrocal proizvodima moguće je ostvariti iduće:

  • popraviti strukturu tla
  • podići pH vrijednost
  • vratiti isprana hranjiva
  • planirati sljedeću uspješnu proizvodnju i visoke prinose

Za više informacija o proizvodima kontaktirajte tvrtku Holcim na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Damir Žibrin, ing.agr.

Foto: depositphotos, Stockr


Tagovi

Holcim Holcim Agrocal Kalcizacija tla Kalcizacija nakon žetve PH tla Kiselost tla Planiranje gnojidbe


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]