Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 24.07.2017. 15:00

Nakon mraza i poplava usjeve pokosila tuča

Treća je ovo elementarna nepogoda koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio ove godine, a moguće grmljavinsko nevrijeme Meteoalarm najavljuje i za danas i to za regije Knin, Split, Gospić, Osijek, Zagreb, Karlovac i Rijeka.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
  • 1.514
  • 141
  • 0

Na zahtjev Grada Grubišnog Polja i Općina Berek, Ivanska i Nova Rača bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od tuče. Kako navode iz Županije, 28. lipnja zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom stradali su poljoprivredni usjevi te gospodarski objekti.

Nakon proglašenja elementarne nepogode Općinska i Gradska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda trebaju u roku od osam dana utvrditi stanje na terenu i podnijeti prvo izviješće o elementarnoj nepogodi Županijskom povjerenstvu.

Treća elementarna nepogoda

Treća je ovo elementarna nepogoda koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio ove godine. Prva elementarna nepogoda proglašena je 17. svibnja zbog šteta nastalih uslijed mraza kada su mahom stradale voćarske kulture i to na području 3 grada Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja te 7 općina Bereka, Kapele, Rovišća, Sirača, Štefanja, Dežanovca i Velikog Grđevca. Šteta je tada procijenjana na 36,5 milijuna kuna.

Također, 21. lipnja župan Bajs proglasio je bio elementarnu nepogodu za područje Općine Kapela koje je stradalo uslijed jakih kiša i poplava posebice naselje Jabučeta. Procijenjeni iznos štete iznosi 250 tisuća kuna.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, nakon proglašenja elementarne nepogode posjetio je obitelj Brajković iz Gornje Petričke, čije je imanje pretrpjelo štetu uzrokovanu elementarnom nepogodom. Stradali su usjevi kukuruza, žita, pšenice i zobi.

"Ova šteta nam teško pada jer mi ne prodajemo naše kulture, već s time hranimo stoku, a ne možemo stoku ishraniti ako nemamo prinosa. To znači da moramo kupovati hranu, što je problem jer nam povećava troškove. Sveukupno je stradalo 6 rali žita i 15 rali kukuruza. Nadam se da će nam netko pomoći jer nećemo se moći s ovim nositi. Sve se suši i vidimo da od toga neće biti ništa. Očekujemo da će nam pomoći država, Županija i Općina, kako bi se što lakše izborili s ovim problemima. Sve je teže u poljoprivredi i sve teže se nosimo s tim nepogodama. Koliko pamtim, ovo je najveća šteta koju smo doživjeli, ali sada ne mogu procijeniti o kojem se iznosu radi", rekao je Josip Brajković.

Zadnja naknada štete zbog mraza

Župan Bas naveo je Županija nakon elementarnih nepogoda sanirala štete koje su bile na njima, primjerice u potpunosti su sanirali klizište u Samarici.

"Što se tiče elementarne nepogode, Županija pomaže u posebnim situacijama, kada ljudi imaju štetu na svojim kućama ili na objektima u kojima obavljaju svoje djelatnosti. Tako smo u nekoliko navrata u suradnji s Općinama, posebice kada je bila riječ o odronima, osigurali smještaj ljudima kojima su stradale kuće i to u kratkom roku. Ovaj put nema potrebe za tim, ali mi ćemo napraviti ono što je do nas. Hoće li se osigurati naknada kroz državni proračun, to ćemo tek vidjeti. Zadnja naknada štete bila je prošle godine nakon mraza, ali samo za neke kulture i to one koje su stradale 90 i više posto. Vidjet ćemo kako će država postupiti ovaj put", izjavio je župan Bajs, navodi se na stranicama Županije.

Tuča je, pak, jučer pogodila područje Marije Bistrice, a moguće grmljavinsko nevrijeme Meteoalarm najavljuje i za danas i to za regije Knin, Split, Gospić, Osijek, Zagreb, Karlovac i Rijeka. Na području regija Dubrovnik, Knin, Split i Osijek izdano je i upozorenje od toplinskog vala. Temperature su od 32 do 36 stupnjeva.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija


Tagovi

Bjelovarsko-bilogorska županija Damir Bajs Elementarna nepogoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.