Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.03.2021. 18:00

Nakon dugog perioda rasta - cijene žitarica u opadanju

Uzrok pada cijena uglavnom su povoljna vremenska izvješća iz SAD-a i visoke procjene žetve u državama crnomorskog tržišta

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 3.278
  • 366
  • 1

Prošlog su tjedna cijene pšenice blago pale s prethodnih visokih razina i početkom ovoga kotirale 222 eura po toni. Neki podaci ukazuju na to da je došlo do pada od gotovo 10 eura po toni u odnosu na tjedan ranije. Tako se sada ovom žitaricom trguje relativno stabilno i to po cijeni od 199 eura za tonu.

I cijene kukuruza su nešto niže, na razini 214 €/t, dok je uljana repica uspjela održati visoku razinu od 539 €/t.

Unatoč snažnoj potražnji i malim zalihama kukuruza, soje i pšenice velike procjene njihovog uzgoja mogu se očekivati poslije 31. ožujka u izvješću američkog Ministarstva poljoprivreda (USDA). Riječ je o izvještaju koji je nerijetko glavni pokretač tržišta, a analitičari upozoravaju da će nakon dobrih naznaka za rast poljoprivrednih kultura, doći do značajnog pada cijena.

Kiša u Americi, a Egipat kupuje od Rumunjske

Dobri meteo uvjeti za razvoj ratarskih kultura izvršili su pritisak na cijene tamošnje pšenice, tvrde analitičari, a što se očituje i na smanjenju na tržištu Europe i Crnog mora. Poboljšani izgledi za oborine SAD-a podudaraju se s izvještajima o boljim uvjetima kod najvećeg izvoznika - Rusije, ali i Ukrajine. Također, kada je riječ o stanju posijanih žitarica, dobre vijesti bilježimo i u Europskoj uniji. Sjetva jarih dobro napreduje u zapadnoj Europi, posebno kod najvećeg proizvođača - Francuske.

U toj je zemlji do 8. ožujka obrađeno oko 90 posto očekivanih površina ječma, što je daleko više u odnosu na prošlogodišnjih 33 posto, izvijestio je poljoprivredni ured FranceAgriMer.

Prošlog tjedna zabilježene su brojne ponude za natječaj najvećeg uvoznika pšenice, Egipta. Ondje se našla i Rusija i to unatoč visokom porezu na izvoz. Međutim, egipatski kupac se na dražbi odlučio za 360.000 tona žita iz Rumunjske.

Ukrajina proširuje uzgoj ječma

Cijene ječma na crnomorskom tržištu naglo su porasle na krilima potražnje iz Kine, a ponekad su i premašile one za visokokvalitetnu mljevenu pšenicu, objavili su prošloga tjedna analitičari APK-Inform. Navode i to da je Kina od srpnja 2020. do veljače 2021. kupila oko 2,7 milijuna tona ukrajinskog ječma, drastično više u usporedbi s 800 tisuća tona prethodne sezone.

Ukrajinsko Ministarstvo ekonomskih poslova predviđa da bi se žetva ječma mogla povećati sa 7,8 na 9,2 milijuna tona u ovoj godini i to zbog veće sjetvene površine i boljih vremenskih uvjeta. Prema najnovijim podacima ukrajinskog Državnog meteorološkog centra, samo je dva posto polja ozime pšenice i sedam posto uljane repice oštećeno zbog hladnoće.

Ministarstvo gospodarstva u Kijevu procjenjuje da bi se površina ovih žitarica ondje mogla povećati s 15,2 u 2020. na 15,7 milijuna hektara u ovoj godini. Povoljno vrijeme moglo bi također pomoći poljoprivrednicima da povećaju žetvu žitarica sa 65,5 u 2020. na 75 milijuna tona ove godine.

Stalna neizvjesnost u Južnoj Americi i dalje podupire cijene soje i uljane repice. Burza žitarica u Buenos Airesu smanjila je prošlog tjedna procjene argentinske žetve soje na 44 mil. t, a prognozu kukuruza na 45 mil. t, što je niže od prethodnih prognoza od 46 mil. t za obje kulture. Međutim, u susjednom Brazilu državna poljoprivredna agencija Conab povisila je svoje procjene za ovogodišnju žetvu soje i kukuruza, a glavni razlog je povećanje uzgojnih površina.


Tagovi

Tržište žitarice Cijene pšenice Cijene kukuruza Cijene soje Cijene uljane repice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić