• EU tržište
  • 10.03.2015. 18:15

Nakon 15 godina odobrena nova sorta GMO kukuruza!

EU je nakon 15 godina odobrila novu sortu GMO kukuruza, ali i uvela pravila kojima zemlje članice EU mogu zabraniti ili ograničiti kultivaciju GMO usjeva. No, je li sve tako transparentno?

Foto: depositphotos.com,
  • 657
  • 161
  • 0

Još su jednom pravila jača od građana. Naime, Europskoj komisiji omogućen je nastavak procedure autorizacije GM sjemena kukuruza usprkos protivljenju 19 zemalja članica, ali i europskih građana. No, EU je prihvatila i nova pravila za GMO poljoprivredne proizvode.

Nova EU pravila za GMO dopuštaju zemljama članicama da zabrane ili ograniče kultivaciju genetski modificiranih organizama na svom teritoriju. Ona će početi vrijediti za 20 dana. Nova pravila dat će slobodu izbora zemljama članicama, koje mogu odlučiti hoće li na svom području uzgajati GMO žitarice ili ne. "To je u skladu s principima i pravom na izbor građana i proizvođača", rekao je Jānis Dūklavs, latvijski ministar poljoprivrede i predsjednik Vijeća.

Članice EU samostalno odlučuju o uzgoju GMO usjeva

Nova direktiva omogućuje fleksibilnost uzgoja genetski modificiranih kultivara pod određenim uvjetima,

  • tijekom autorizacijske procedure kada zemlja članica može zatražiti izmjenu geografskog područja primjene
  • nakon što je GMO autoriziran, zemlja članica može zabraniti ili ograničiti kultivaciju GMO žitarica na tlima povezanim s okolišnim ili ZPP ciljevima, planovima sjetve na lokalnoj ili državnoj razini, ovisno o upotrebi zemlje, socioekonomskim utjecajima ili javnoj politici.

Zemlje članice imat će pravo na reviziju svoje odluke i tražiti reintegraciju svog teritorija ili pojedinih njegovih dijelova u GMO autorizirano zemljopisno područje. Prema starim pravilima, zemlje članice mogle su zabraniti upotrebu GMO na svom teritoriju samo ako su imale nove čvrste dokaze da oni predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje ili okoliš, ili u slučaju hitnosti.

Nova pravila podrazumijevaju da zemlje čanice u kojima je GMO kultiviran, moraju brinuti o prekograničnoj kontaminaciji u susjedne zemlje u kojima je GMO zabranjen. To se pak ne može primijeniti na određene geografske uvjete koji ovakve mjere poništavaju.

Po prvi put nakon 15 godina, u EU se odobrava za kultivaciju nova sorta GMO kukuruza, pod imenom Herculex. SAD ima lakši pristup procjeni rizika GMO tehnologija, pa se tamo uzgaja već duži niz godina. "Iako će nova pravila omogućiti zemljama članicama da zabrane ili ograniče kultivaciju ovog kukuruza, one koje se odluče zabraniti GMO, mogle bi imati problema sa korporacijama i ući s njima u pravne bitke. Utjecaj na okoliš bit će golem, brojni su problemi koji zahtijevaju rješenja, i ne trebamo žuriti jer procjena rizika nije potpuna prema EU standardima koji su puno viši od američkih, što se tiče utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš", rekao je Richard More O’Ferrall, glasnogovornik Zelenih u Europskoj komisiji.

Foto: depositphotos.com, @stevanovicigor


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Pročitaj više »

Tagovi

EU GMO Kukuruz GMO sjeme Kultivacija Modificirani kultivari Opasnost za zdravlje Kontaminacija GMO pravila Stočna hrana Richard More O’Ferrall Zeleni EK EU Herculex Procjena rizika Argentinska soja Ječam Britanska soja


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer servisiran i opran, danas otvorena sezona berbe kukuruza! :) #jesenstižedunjomoja