Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest poljoprivrednicima
  • 21.01.2014. 11:00
  • Krapinsko-zagorska

Najezda glodavaca zbog toplog vremena

Upozoravaju se voćari, maslinari, vinogradari, ratari i svi ostali poljoprivrednici neka provjere svoje oranice i nasade

Foto: freepik.com
  • 270
  • 16
  • 0

Zime kao što je ova, blage i bez puno padalina, iznimno pogoduju razmnožavanju štetnih glodavaca - poljskih miševa i poljske voluharice. Kada se poljski glodavci prenamnože mogu uništiti čitave usjeve. Osim toga, brzo se premještaju, a kad nestane hrane na jednoj površini, brzo prelaze na drugu.

Ukoliko se nastavi ovakvo toplo vrijeme bez snježnog pokrivača, preporučujemo poljoprivrednicima da obiđu oranice zasijane ozimim žitaricama, lucerišta te svoje višegodišnje nasade, kako bi utvrdili broj aktivnih rupa od glodavaca. Da bismo znali koje su rupe od glodavaca aktivne, tj. nastanjene, tijekom pregleda površine potrebno je zatrpati zemljom sve pronađene rupe. Idući dan su ponovno otvorene one rupe koje su aktivne. U te rupe stavljamo zatrovane mamce i potom ih zatrpamo zemljom.

Uginule glodavce potrebno je pokupiti sa površine i zakopati. Za suzbijanje poljskih glodavaca koristiti pripravke koji su za tu namjenu registrirani u RH: Brodilon mamac, Brodilon pelete. Do 1.1.2015. dozvoljena je primjena i prodaja i slijedećih pripravaka: Gardentop pelete, Bromadilon pelete, Rodexion pelete, Ratomor pelete, Ratimor žitni mamac, Terminator x žitni mamac.

Sve preporučene pripravke potrebno je koristiti prema uputstvima koja se dobiju prilikom kupnje sredstva. Korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni se voditi evidenciju o primjeni SZB, u elektroničkom ili pisanom obliku te je čuvati najmanje 5 godina. Praznu ambalažu od SZB potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH dostupni su na našem, Akroklub portalu u Bazi zaštitnih sredstava.

Foto: freepik.com


Tagovi

Glodavci Poljski miš Voluharica SZB Zatrovani mamci Voćarstvo Ratarstvo Vinogradarstvo Maslinarstvo


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.