Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proteini u pšenici
  • 12.06.2022. 18:00

Na vidiku sorte pšenice s većim prinosima i sadržajem proteina?

Na pšenicu otpada 20 posto proteina koji se konzumiraju u cijelom svijetu, a rezultat ovog istraživanja može pomoći u stvaranju sorti s poboljšanim nutritivnim i ekonomskim vrijednostima

Foto: Vedran Stapić
  • 3.052
  • 203
  • 0

Proizvodnja kvalitetnije pšenice je moguća. Genetski pokretač koji poboljšava osobine prinosa ove žitarice identificirali su znanstvenici sa Sveučilišta Adelaide i britanskog Centra John Innes, objavio je Science Daily. Ovo otkriće može dovesti i do povećanja sadržaja proteina do 25 posto.

"Malo se zna o mehanizmu koji stoji iza pokretača prinosa i sadržaja proteina u proizvodnji pšenice", rekao je voditelj istraživanja dr Skot Boden. Naveo je da otkriće ima potencijal pomoći u stvaranju novih sorti koje daju zrno veće kvalitete.

Na pšenicu otpada 20 posto proteina koji se konzumiraju u cijelom svijetu, a rezultat ovog istraživanja može pomoći u stvaranju sorti s poboljšanim nutritivnim i ekonomskim vrijednostima.

"Genetska varijacija koju smo identificirali osigurava povećanje sadržaja proteina od 15 do 25 posto za biljke koje se uzgajaju u polju", rekao je dr. Boden. Naveo je da još nije otkriveno povećanje prinosa s dodatnim, uparenim klasovima, ali se nadaju da bi do njega moglo doći kod elitnih sorti. 

Paralelno s povećanjem sadržaja proteina ne dolazi do smanjenja prinosa, tako da ovo otkriće ima čak i bolji potencijal pružiti ekonomsku korist uzgajivačima, ali i potrošačima zbog veće nutritivne vrijednosti.

Očekuje se da će nove, poboljšane sorte pšenice biti dostupne za dvije do tri godine.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Genetsko istraživanje Poboljšana pšenica Sorte pšenice Proteinska pšenica Sadržaj proteina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/