Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 28.04.2015. 14:00
  • Požeško-slavonska

Na pšenici se pojavila žuta hrđa

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 214
  • 10
  • 0

Upozoravamo proizvođače ozimog ječma na napad bolesti sive pjegavosti lista (Rhynchosporium secalis) i mrežaste pjegavosti (Pyrenophora teres) u fazi klasanja.

Simptomi sive pjegavosti lista vide se kao izdužene sive pjege omeđene tamnim rubom, a mrežasta pjegavost lista u pjegama mrežastog izgleda.

Proizvođače jarog ječma također upućujemo da pregledaju njive i provjere simptome mrežaste pjegavosti (Pyrenophora teres). Preporučujemo primjenu jednog od fungicida kao što su Amistar opti, Amistar Extra, Duett ultra, Prosaro 250 EC, Controlan, Falcon EC 460 EC, Opus Team ili Tilt 250 EC.

Upozoravamo i proizvođače pšenice da pregledaju svoje parcele, jer je ponegdje uočena prisutnost žute hrđe (Puccinia striiformis) i smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici).

Stoga primijenite jedan od fungicida kao što su Prosaro 250 EC, Caramba, Controlan, Folicur EW 250, Duett ultra, Opus team, Impact 25 SC, Tilt 250 EC, Falcon EC 460 ili Mystic EC.

Pripravke upotrijebite prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Također, pozivamo poljoprivrednike s područja Požeško-slavonske županije, da se odazovu akciji skupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja, koja će se održati tokom svibnja i to prema ovome rasporedu:

  • 14.05.2015. Poljoprivredna zadruga Prvča, Pavla Radića 44, Požega od 12.00 do 14.00 sati
  • 22.05.2015. Kutjevo d.d. Trg Graševine 2, Kutjevo od 8.00 do 11.00 i Kutjevo d.d. Trg Vilima Korajca 1, Kaptol od 11.30 do 14.00 sati.
  • 26.05.2015. Oroz Fharm d.o.o., Zvonimirova 24, Pleternica od 8.00 do 11.00 i Komunalac d.o.o., K. Tomislava 56 e, Čaglin od 12.00 do 14.00 sati
  • 28.05.2015. Agronom d.o.o., Voćarska bb, Završje, Brestovac od 9.00 do 14.00 sati.

Sakuplja se isključivo prazna ambalaža tvrtki proizvođača odnosno uvoznika koje financiraju projekt i omogućavaju korisnicima njihovih proizvoda besplatan povrat ambalaže, a to su: Agroteks, AgroChem-Maks, BASF Croatia, Bayer Crop Science, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Syngenta Agro i Stockton.

Prikuplja se isključivo prazna kontaktna ambalaža kao što su boce, kanistri i vrećice, dok se kutije, kutijice i omotne folije koje nisu bile u kontaktu s proizvodom, mogu odložiti u spremnike za otpad od papira ili plastike.

Đurđica Kšenek, dipl. ing, agr.

E-mail: Djurdica.Ksenek@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ozimi ječam Siva pjegavost lista Rhynchosporium secalis Mrežasta pjegavost Pyrenophora teres Klasanje Sive pjege Jari ječam Amistar opti Pšenica Žuta hrđa Puccinia striiformis Smeđa pjegavost lista Sep


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)