• Labirint u kukuruzu
  • 01.10.2016. 10:30

Na polju kukuruza oživjele Zvjezdane staze!

Polja kukuruza odnosno labirinti u njima pretvoreni su u umjetnost. Ratari ih pretvaraju u kapetana Kirka, Charlie Browna, jednoroge!

Foto: Facebook/Richardson
  • 2.432
  • 122
  • 0

Labirinti u kukuruzu sve su popularniji, ali i sve zanimljivijih izgleda. U Americi ih je 1998. postojalo pedesetak, ali već 2013., tvrtke koje se bave pravljenjem kukuruznih labirinta (da, postoje takve!) stvorile su više od 400. Tvrtke imaju pune ruke posla, no neki farmeri poput Alana i Angie Treinen na svojoj njivi od 200 jutara u Lodiju, u Wisconsinu, svake godine dizajniraju vlastite labirinte.

Kako piše modernfarmer, Treinani se kukuruznim labirintima bave od 2001. i svake godine sve su odvažniji. Ona dizajnira labirint - za što joj treba oko 35 sati, a onda ekipa od šest do osam osoba tri do četiri dana reže kukuruzno polje.

Jednorozi, nindža mačići, Zvjezdane staze

"Uvijek se pitamo - kakav će dizajn biti ove godine? I uzbuđenje je veliko. Naravno, uvijek se trudimo napraviti nešto unikatno, zanimljivo i sadržajno o čemu će se odmah početi govoriti", kaže Angie.

Ove su godine polje kukuruza odnosno labirint pretvorili u jednoroga i mnoštvo slatkih životinjica.

"Jednorozi su super, ali ubojita beba jednoroga s nindža mačićima, kit koji nudi sladoled, beba nosoroga i sretni oblaci natjeraju ljude da uzviknu "Što?" i da im razloga za priču", kaže ona.

No, nisu jedini. Farma u Meridianu u Idahu, 18 jutara labirinta u kukuruzu pretvorila je u popularnog američkog voditelja Jimmy Fallona. Dok je većina labirinata između 5 i 20 jutara, Cool Patch Pumpkins u Dixonu, California, prostire se na 63 jutra! Njihov labirint završio je u Guinessovoj knjizi rekorda, ali je i doveo do brojnih poziva hitnim službama jer mnogi nisu znali pronaći put van!

Ovogodišnja 50-godišnjica Charlie Browna i Snoopyja bila je inspiracija nekolicini farmera. No tu su i neizbježne Zvjezdane staze! Kapetan Kirk i Spock te brod Enterprise koji također slave 50. obljetnicu, zaživjeli su na farmi Richardsonovih u Spring Groveu u Illinoisu.

Foto: Facebook/Richardson "World's Largest" Corn Maze


Tagovi

Star Wars Kukuruzni labirint


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).