Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u ožujku
  • 05.03.2023. 07:30

Na polju i u vrtu: Pred nama je ožujska sjetva

Ožujak je mjesec kada počinju intenzivni poljoprivredni radovi, sjetva na otvorenom, ali i sjetva presadnica

Foto: Depositphoto/ zhaaks@gmail.com
  • 2.381
  • 234
  • 0

Zagazili smo u ožujak, mjesec u kome započinju brojni poljoprivredni radovi. Obavlja se prihrana ozimih i sjetva jarih žitarica. Najviše se siju jari ječam i zob, dok su pod pšenicom manje površine. Za njihovu sjetvu parcele trebaju biti dobro pripremljene i pognojene.

Jari ječam ima kraći period vegetacije i postiže dobre prinose. Sjetva se obavlja od kraja veljače do kraja ožujka.

Tolerancija na kasni mraz

Zob se preporučuje sijati od sredine ožujka do polovice travnja. Zbog njene osjetljivosti na niske temperature bolje je pričekati da se zemlja još ugrije.

Ako niste stigli obaviti sjetvu jarog graška možete to učiniti do polovice ožujka, a do kraja mjeseca grahorice. Radove uskladite s vremenskim prilikama. Birajte sorte tolerantne na kasne mrazeve. Ove dvije kulture mogu se koriste kao zelena krma, za sjenažu i silažu. Najčešće se uzgajaju u kombinaciji sa žitaricama koje im daju potporu i predstavljaju ugljikohidratnu komponentu. Čisti usjevi se uzgajaju za zrno.

Sjetva jare zobi u čistom ili združenom usjevu

Od polovice ožujka do polovice travnja siju se djeteline i lucerna. Optimalni termin za sjetvu crvene djeteline je krajem ožujka. 

Povrće na otvorenom i za rasad

Grašak, češnjak i crveni luk, zelenu salatu, mrkvu, rukolu, špinat, rotkvice sijemo u prvom dijelu ovog mjeseca.

Vrijeme je za sadnju luka (Foto: Depositphoto/alicjane)

Obavlja se sjetva presadnica kultura: paprike, rajčice, patlidžana, celera, bosiljka, i raznog ukrasnog bilja.

Kako izbjeći probleme u proizvodnji presadnica?

Jednostavan za uzgoj, grašak obogaćuje zemljište dušikom. Možemo ga uzgajati skoro tijekom cijele godine. Optimalna temperatura klijanja se kreće od 8 do 24ºC. Dubina sjetve je 5 cm. Kada dostigne visinu od 15 sm obavlja se zagrtanje. Međuredni razmak se kreće od 50 do 80 cm, u redu 5 do 8 cm. Osim za zrno, sve je popularniji slatki grašak od koga se koriste mlade, zelene mahune.

Sjeme salate je sitno i zbog toga je dubina polaganja 0,5 cm. Sijemo je u više navrata u intervalu od tjedan dana. Razmak između redova je oko 30 cm, dok je u redu od 25 do 30 cm. Često se sije na istoj gredici s lukom, špinatom i mrkvom.

Proljetna sjetva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Optimalna temperatura klijanja mrkve je između 8 i 23ºC, a dubina 1 cm. Dugo klija, od tri do četiri tjedna. Najbolje uspijeva na rahlim, rastresitim i pjeskovitim zemljištima. Međuredni razmak je oko 30 cm, u redu od 3 do 5 cm. Često se uzgaja u kombinaciji s lukom, jer svojim mirisom tjera lukovu muhu dok je on brani od mrkvine muhe.


Tagovi

Sjetva Sjetva povrća Proljetna sjetva Kalendar radova Sadnja luka Kasni mraz Radovi u ožujku


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]