Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 28.03.2018. 12:00

Moguće jake zaraze, na vrijeme obavite prvu zaštitu žitarica od bolesti

Vrlo rano u proljeće mogu se očekivati jake zaraze sivom i mrežastom pjegavosti kod ječma te zaraza smeđom pjegavosti lista kod pšenice. Pogledajte program zaštite koji preporuča Syngenta!

Foto: Syngenta
  • 1.243
  • 52
  • 0

Zbog intenzivnog i brzog rasta ozimog ječma pravovremena preventivna zaštita od bolesti izrazito je važna, naročito u godinama s toplim i vlažnim zimama. Vrlo rano u proljeće mogu se očekivati jake zaraze sivom i mrežastom pjegavosti. Prvim prskanjem ozimog ječma sprječava se daljnji razvoj bolesti i infekcije novih, gornjih listova. 

Prvi tretman ozimog ječma preporuča se obaviti u fazi 1. koljenca (BBCH 31-33). Za prva prskanja Syngenta preporuča primjenu fungicida ARTEA PLUS® u dozi 0,5 l/ha ili ELATUS Era u dozi 1 l/ha.

Otprilike tri tjedna nakon prvog prskanja obavezan je drugi tretman - početak klasanja, kada je lisna masa formirana i razvijen list zastavičar (BBCH 49).

Ječam je osjetljiv na polijeganje zbog čega je važna primjena regulatora rasta. Preporučamo primjenu MODDUS® 250 EC u fazi 1. koljenca (BBH 31). Doza u ječmu: dvoredni 0,4-0,5 l/ha; Ravnomjeran šestoredni 0,6-0,7 l/ha.

Preporuke za prvo prskanje pšenice 

Vrlo rano u proljeće na pšenici možemo očekivati jake zaraze smeđom pjegavosti lista (Septoria tritici) čija prisutnost može umanjiti urode i do 40%.

Prvo prskanje pšenice protiv bolesti najbolje je obaviti u fazi 1. do 2. koljence (početak vlatanja, kada je pšenica visine 20-25 cm)! Za prvo prskanje pšenice preporuča se primjena fungicida AMISTAR OPTI® u dozi 2,5 l/ha kao vrhunsku zaštitu pšenice od rane pojave smeđe pjegavosti ili ekonomično rješenje ARTEA PLUS® u dozi 0,4-0,5 l/ha.

Za sprječavanje polijeganja preporuča se MODDUS® 250 EC u dozi 0,3-0,4 l/ha.

Novost u sezoni 2018.:
AMISTAR OPTI® i ARTEA PLUS® po znatno povoljnijim cijenama.
AMISTAR OPTI® i u pakiranju 20 l.

Za više informacija o zaštiti žitarica od bolesti, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Syngenta Prskanje Bolesti Žitarice Ječam Pšenica Amistar Opti Artea Plus


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]