Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.02.2009.

Modifikacija podtlačnih pneumatskih sijačica

Sjetva širokorednih usjeva

  • 1.819
  • 84
  • 0

U organizaciji HZPSS-a, tvrtke Bayer CropScience i domaćina prezentacije tvrtke Poljana d.o.o. iz Požege, 19. veljače 2009. godine je u Požegi održana prezentacija modifikacije podtlačnih sijačica. Savjetnici mehanizacije, ratarstva i zaštite bilja iz pet susjednih županija, načelnici Odjela za zaštitu bilja (mr. sc. Lada Bičak), mehanizaciju (Ivo Juras dipl.ing.agr) i ratarstvo (dr. sc. Ivan Danjek), profesori poljoprivredno-prehrambene škole i poljoprivrednici Požeštine sa zanimanjem su pratili predavanje i prezentaciju.

Zanimanje za ovu problematiku počinje ''incidentom'' u “Oberrheingraben”-u, u Njemačkoj, uginućem pčela u dolini Rajne, sa tipičnim simptomima akutnog trovanja (bez detekcije bolesti ili napada parazita). Gubici 700 pčelara iznosili su oko 11. 500 košnica- što je bio znak za uzbunu. Analizom je dokazano da je uzrok trovanja pčela čestice sredstva za tretiranje sjemena nošene driftom prilikom sjetve kukuruza sijačicama koje rade na principu podtlaka.

Dokazano je da će se manipulacijom i sjetvom loše tretiranog sjemena povećati broj slobodno lebdećih čestica. Izlaz zraka iz turbine sijačice sa podtlakom oslobađa kontaminirane čestice, koje odnošene vjetrom, nekontrolirano završavaju u atmosferi.

Modifikacijom na sijačici, struja zraka koja je prije izlazila direktno u atmosferu u vrlo jakoj struji zraka iz turbine sijačice, smanjena je brzina strujanja zraka povećanjem promjera gibljivog crijeva i usmjeravanjem prema tlu postigli smo smanjenu emisiju opasnih čestica u atmosferu.

Njemački proizvođači sijačica će za 2009. godinu osigurati mogućnost ugradnje ovih modifikacija na svoje sijačice, uz mogućnost modifikacija već postojećih sijačica.

Zahvaljujemo stručnjacima Bayer CropScienc-a:

  • Ivan Haneman (Hrvatska);
  • Alojz Sreš (Slovenija);
  • Marvin Gerhard (Njemačka);
  • Martin Oldham (Engleska);

Armin Lind (Njemačka), na prikazanoj modifikaciji sijačice, koja će nam zasigurno puno značiti primjenimo li ovaj model kod nas u Hrvatskoj.

Također veliko hvala našem partneru tvrtki: ''Poljana d.o.o.'' iz Požege na gostoprimstvu i dugogodišnjoj suradnji.

Primjenimo i ova nova saznanja u našoj praksi, u cilju zaštite okoliša i zdravlja ljudi i životinja.

Područna služba HZPSS-a Požeško- slavonske županije,
Ivica Prpić dipl. ing. agr.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner